Napról napra él a Magyar Színház

Ahogy arról korábban beszámoltunk, súlyos likviditási gondokkal néz szembe a Pesti Magyar Színház a gazdasági krízis mellett azért, mert a tárca elvont költségvetéséből százmillió forintot és a teátrum elhalasztotta a 2012-es évre tervezett bemutatóit. Őze áron újra beszélt a problémákról.

Őze Áron azt mondta a Népszavának , hogy ebben a helyzetben nincs itt az ideje a "magas" művészetnek, mert más szempontok, például a színház életben tartása elsődlegesebb. "Napról napra élünk, egyelőre a béreket még tudjuk fizetni, de rendkívül nehéz helyzetben vagyunk - mondta Őze Áron. “Ráadásul csaknem 100 milliós tartozást is görgetünk magunk előtt. Ezeknek a kötelezettségvállalásoknak egy jó részét örököltük is. Már két éve elkezdtük a színház racionalizálását, és ezen az úton kell tovább mennünk, nincs más lehetőségünk. Döntenünk kell több bérleményünk működtetéséről, de csak nemrégiben sikerült megoldani például a díszletépítő műhelyünk fűtését" - tette hozzá a direktor.

Mielőtt Őze pályázott volna az igazgatói posztra, még nyolcszázmillió forint körüli összegből gazdálkodhatott évente a színház, később ez a keret 650 millióra csökkent, és ebből vontak még el az idén százmilliót. Őze már korábban kérte, hogy a színház kapjon egy szakembert, aki gazdasági tanácsokat ad a teátrumnak, most egy költségvetési főfelügyelő személyében kaptak egy szakembert, aki feltehetőleg gazdaságilag átvilágítja a színházat, és javaslatokat dolgoz ki a súlyosabb helyzet elkerülése érdekében. A költségvetési főfelügyelőhöz egyébként több kulturális intézmény tartozik majd. Ami a változtatásokat illeti, az elmúlt hetekben újraépítették a színház szervezését, változtattak a munkatársak elszámolási rendszerén, mobillá tették őket. Őze Áron szerint amennyiben újabb létszámleépítést ír elő a minisztérium, azt csak fenntartói segítséggel lehet megoldani. A direktor reménykedik abban, hogy nem kell a társulathoz nyúlnia, ugyanakkor valószínűnek tartja, hogy muszáj lesz.

Őze cáfolta viszont azokat a híreszteléseket, miszerint az elmúlt hónapokban jelentősen csökkent volna a színház nézőszáma. A direktor nem tud arról, hogy valamelyik cég, amelynek tartoznak, csődeljárást indított volna ellenük.

 

Kapcsolódó anyagok:

Tavasszal 77 millió forintos zárolásról, a színházi konstrukció racionalizálásáról, örökölt adósságokról számolt be Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója. Csonka évadot hírdetett, mégis kilenc bemutatót ...»


"A Magyar Színház megszűnése a tét" - nyilatkozta nekünk Őze Áron, a Magyar Színház igazgatója, aki arról számolt be, hogy a csomag, amit a fenntartótól jelenleg kapnak nem lesz elegendő ...»

süti beállítások módosítása