Csurka: Márta öngólt lőtt az Ascher Café aktába

Csurka István, az Új Színház leendő intendánsa a Magyar Fórum címlapján reagál Márta István Dörner Györgyhöz intézett levelére. Írását közöljük és felidézzük az előzményeket. 

ELŐZMÉNYEK:

Pozsgai a Kossuth Rádiónak nyilatkozott:

November 6.-án a Kossuth Rádióban Pozsgai Zsolt, az Új Színház leendő főrendezője kifejtette: "az Új Színház jelenleg szakmailag leszálló ágban van". Úgy véli, ez tapasztalható az előadások alapján, amelyekre Dörner Györggyel együtt bejártak. „Bár épp most lettünk kitiltva” – tette hozzá az író, aki szerint olyan levelet kaptak a színháztól, hogy ne merjenek gratulálni a színészeknek az előadások után, mert csak megzavarják őket.

Márta István ennek kapcsán azt írta:

Eddig két előadást néztek meg. Az eddig százötször játszott „A fösvénnyel” tucatnyi hazai és külföldi vendégjátékon vettünk részt, az Oscar díjas Jirí Menzel által rendezett szakmaiatlan „Még egyszer hátulról” című produkciónk pedig a száznyolvcanhetedik előadásnál tart. Mellékelem a Dörner Györgyhöz eljuttatott levelemet, bár nem hiszem, hogy a „ szakmailag leszálló ágban lévő” Új Színház „közönségileg felfele növekvő ágát” ez különösen érdekelné.

Levél Dörner Györgyhöz:

Megtisztelő, hogy az elmúlt napokban Pozsgai Zsolttal több esetben is jártatok színházunkban – gondolom - ismerkedni repertoárunkkal. Természetesen minden esetben biztosítottuk/biztosítjuk részetekre az Új Színház szabott árú szakmai belépőit. Viszont. Társulatunkból többen jelezték, hogy a színfalak mögötti jelenlétetek zavaró, ezért kérlek Benneteket, hogy az előadások szünetében és után lehetőleg ne „látogassátok” színházunk szolgálati területeit. Az esetleges gratulációitokat telefonon, mailben, vagy sms-ben tegyétek meg. Ez természetesen kérés és nem tiltás! Gondolom - mint színházi emberek - megértitek a társulatunkra nehezedő súlyt, megértitek színészeink és műszakunk kiszolgáltatottságát, megértitek továbbá, hogy biztosítanom kell az elkövetkező hónapok nyugodt és zavarmentes munkáját ebben az igen feszült, ellentmondásos, zavaros időszakban.

Köszönettel: Márta István ü.ig.Új Színház, 2011-11-02

csurka2

CSURKA ISTVÁN ÍRÁSA A MAGYAR FÓRUMBAN:

Dörner György kapott egy hivatalos levelet felzetes papíron Márta Istvántól, az Új Színház ügyvezető igazgatójától. Mielőtt akármit is hozzáfűznék, betű szerinti hűséggel közlöm.

Nem is tudom mi tetszik legjobban a levélben. Talán mégis az új bekezdés, a „Viszont”. Ez nemcsak freudi értelemben, hanem általános igazgatói minőségben, sőt akár katedrán állva is élvezhető. Ott áll egy bizonyos igazgató bácsi a katedrán, kissé fékezett indulattal a nebulók gazembersége miatt, és nádpálcájával az asztalra csap.

VISZONT

Most már nem fékezi magát tovább. Jönnek a körmösök, ha kell. Ez gyönyörű. Társadalmi értelemben azonban szomorú, ugyanis erre a Viszont-lélekre már tizenhárom éve és most még néhány hónapig egy intézmény vezetése, egy színház van bízva – viszont ő ennek csak így, mint új bekezdés – viszont – tud megfelelni. Vagyis sehogy.

Azután megkéri a színház kinevezett igazgatóját, egy színészt, és társát, a rendezőt és írót, hogy ne „látogassák” – igen, ezt valamilyen szintén rejtelmes, bicsaklásos okból idézőjelbe teszi Márta – a színháza szolgálati területeit. Ne menjenek be az öltözőbe a kollégákhoz, hátba veregetni őket, egy kézfogásra, puszira, azokhoz, akikkel helyt-helyt együtt dolgoztak, akiknek ez a megnyilvánulás, függetlenül a politikai helyzettől és Márta idegállapotától, jólesik.

Ez a Márta viszont bicsaklásos ember. Igencsak pszichológiai kezelésekre kellene járnia, hogy kibeszélje magából ezeket a kisebbrendűségeket. Mert ezek azok. Egy kétségbeesett, a vele történteket feldolgozni nem tudó ember, magával és a helyzetével való kilátástalan, de fel nem adható, kisebbrendűségből fakadó harca ez. Mulatok rajta, de sajnálom is.

Óriási öngólt lőtt az Ascher Café aktába.

Csurka István.

Forrás: Színház.hu, Magyar Fórum

 

INTERJÚK, Kapcsolódók:

AZ ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY RÉSZLETEI

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL SZIKORA JÁNOS

CSURKA ISTVÁN ASCHER CAFÉ CÍMMEL ÍRT

CSURKA AZ INTENDÁNS ROVATA CÍMMEL ÍRT

BAGOSSY LÁSZLÓ LEVELE

CSURKA LAPJA: 'NÁCI VAGYOK VALÓSZÍNŰLEG ÖN IS AZ'

MÁRTA ISTVÁN LEVELE DÖRNER GYÖRGYHÖZ

MEGSZÓLAL KOVÁTS ADÉL


süti beállítások módosítása