Győriványi: egy kultúrembernek meg kell szólalnia

A korábbi fő-zeneigazgató, Győriványi Ráth György szerint a politikai vezetésnek nem szabadna az elégedetlenkedők hangjára hallgatnia. Ezt a Népszavában fejtette ki. Győriványi Ráth György - jobboldali szavazóként - abban bízik, a Fidesz az ország egyéb ügyeit sokkal jobban intézi, mint az Operáét. Az operaház egykori fő-zeneigazgatója, akinek most karmesteri szerződését is felbontották, a lapnak arról is beszélt, nem kívánja többé vezetni az ország első dalszínházát.

- Miért kelt védelmére Christoph von Dohnányinak, aki lemondta budapesti szereplését, és Hamar Zsoltnak, aki ezt helyeselte? 
Győriványi Ráth György: Szerintem vannak helyzetek, amikor egy kultúrembernek meg kell szólalnia. Például amikor valaki jogtalanul meg akarja hurcolni a világ egyik legjelentősebb karmesterét. 
- Ókovács Szilveszter kormánybiztos azzal érvelt, szerződése volt Dohnányinak, ön szerint viszont nem. 
Győriványi Ráth György: Mint a Filharmónia Társaság elnök karnagya tudom, hogy a művésznek a szabályokat áthágva úgy küldték ki a szerződést, hogy azt nem írták alá az operaház képviselői, és nem volt fedezetigazolása. Emellett hiányzott a szerződés alapjául szolgáló, az operaház és a Filharmóniai Társaság Zenekara közötti megállapodás és aláírása, amely még a mai napig sem történt meg. 

gyorivanyi- A kormánybiztos szerint mégis anyagi kár érte az Operát, hiszen a műsorváltozás miatt le kellett mondania egy vendég kórust, négy szólistát... 
Győriványi Ráth György: A koncertsorozatnak az volt a célja, hogy a zenekarunk és énekkarunk új darabokat tanuljon meg, és világhírű karmesterekkel dolgozzon, mert ez fejleszti az együtteseinket, és igen komoly presztízst jelent az operaháznak, a magyar kulturális életnek, valamint hazánk belföldi és külföldi elismertségének. Az eredeti tervek szerint az operaházi kórusnak kellett volna megtanulnia a műsoron szereplő Német requimet, méghozzá operaházi munkaidőben. A tavalyi évad végén próbálták is a művet. 
- Végül mégis vendég kórust kellett meghívni. Az ön fő-zeneigazgatói működése idején sem sikerült egyetlen szerződést sem megkötni. 
Győriványi Ráth György: A 2011-2012-es és a 2012-2013-as évadot 2010 végére kellett elkészítenem, fel is kértük a művészeket, ám ezután két lépcsőben 910 millió forintot elvontak az intézménytől. Emiatt csak kevés szerződés köttetett meg, hiszen fedezet hiányában Horváth Ádám miniszteri biztos már nem tudott kötelezettségvállalásokat aláírni a művészekkel. Ókovács Szilveszter érkezésével viszont az összegeket visszapótolták, tehát a 2011-es év költségvetésének rendben kell lennie. 
- Mit szól ahhoz, hogy úgy tűnik, lesz 1,8 milliárd forint az Erkel Színház megnyitására? 
Győriványi Ráth György: Ezt én is hallottam, és azt is, hogy ezzel egy időben ennyivel csökken majd az operaház támogatása. Szükség volna az Erkelre, de akkor kellene megnyitni, amikor lesz rá pénz, és eldől, a felújítás után lesz-e költségvetési támogatás a működtetésére is, hiszen éves fenntartása is milliárdos nagyságrendű.

Folytatás itt.

Forrás: Népszava

süti beállítások módosítása