Romberg önálló fejezetet írt a musicaltörténetbe

Születésének 125. évfordulója alkalmából jövőre emlékévet szentelne Sigmund Rombergnek, az amerikai operett és musical úttörőjének számító, nagykanizsai születésű zeneszerzőnek a nevét viselő emlékbizottság.

Sigmund Romberget operettjei tették ismertté. Számos világsztárral dolgozott együtt, a zenés műfaj térhódításának és aranykorának egyik meghatározó komponistája volt a Broadway-en, ahol közel kétezer dalát, 78 musicaljét játszották és játsszák még ma is. Szerzeményeit napjainkban is számos világsztár énekli, Plácido Domingótól Natalie Cole-on át Diana Krallig. Műveire erősen hatottak Lehár bécsi munkái. Rosalie című musicaljét George Gershwinnel közösen szerezte, de Bing Crosbyval és Nat King Cole-lal is jó kapcsolatot ápolt.

sigmund2

The New Moon című operettjéből két ízben is készült filmadaptáció. Az 1930-as változatban Lawrence Tibbett és Grace Moore, az 1940-esben Jeanette MacDonald és Nelson Eddy szerepelnek.

Halász Gyula, a Sigmund Romberg Emlékbizottság elnöke az MTI-nek elmondta: "a Balassi Intézet Nemzeti Évfordulók Titkárságánál kezdeményezik, hogy 2012-ben - Sigmund Romberg születésének 125. évfordulóján - méltó módon emlékezzen meg a Nemzeti évfordulóink 2012 című kiadványban és az országos programsorozatban Rombergről."

"Romberg önálló fejezetet írt a világ musicaltörténetébe, az 1920-as években elért sikerei alapján méltán lett örökös tagja a Dalszerző Hírességek Csarnokának (Songwriters Hall of Fame). Muzsikája a zeneszerető közönség tudatában halhatatlanná vált, és életművével méltó arra, hogy szülőhazájában végre elfoglalja az őt megillető helyet "- fejtette ki Halász Gyula.

"Az emlékbizottság a nagykanizsai önkormányzathoz, a város oktatási, közművelődési és közgyűjteményi intézményeihez, valamint a város polgáraihoz, civil egyesületeihez is felhívást intézett, hogy csatlakozzanak programokkal a 2012. évre tervezett rendezvényekhez. A Romberg-emlékévben az emlékbizottság konferencia, koncertek, kiállítás, dalestek megrendezését és zenei CD kiadását tervezi" - sorolta Halász Gyula.

sigmund1

Sigmund Romberg magyar-amerikai zeneszerző, producer, szövegíró 1887. július 29-én született Nagykanizsán Rosenberg Zsigmond néven. Az amerikai operett és musical műfajának egyik korai úttörője volt, főként egyesült államokbeli népszerűsége, valamint munkássága révén a műfaj kimagasló alakjaként tartja számon a zenetörténet.

A Sigmund Romberg Emlékbizottság 2010 őszén kezdte meg munkáját Nagykanizsán. Halász Gyula, a Magyar Jazzkutatási Társaság tagjának kezdeményezéséhez csatlakozott Baráth Zoltán, a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Művészeti Iskola igazgatója, Kocsis Katalin könyvtáros, kutató és Kőfalvi Csilla muzeológus. Az alapítók célja a Nagykanizsán született és 1951-ben New Yorkban elhunyt világhírű zeneszerző és producer emlékének felkutatása és tevékenységének, életművének népszerűsítése, közkinccsé tétele.

süti beállítások módosítása