Átveszik az igazság helyét - Chicago Szombathelyen

1929. Chicago. Roxie Hart arról álmodik, hogy egy napon a revűsztár, Velma Kelly nyomaiba léphet. Ez sikerül is neki, a kettős gyilkossággal vádolt Velmát még a börtönbe is követi. A szombathelyi Weöres Sándor Színházban, Fekete Linda és Nagy Cili mesélik el a két nő küzdelmét egymással és önmagukkal, Keszég László rendezésében.

chitaek

Chita Rivera Velma Kelly, Gwen Verdon Roxie Hart szerepében

Darabtörténelem:

Chicago című musicalt 1975-ben mutatták be, a New York-i 46. Utcai Színházban. A darab alapötletét Maurine Dallas Watkins, a Chicago Tribune törvényszéki tudósítójának férjgyilkos asszonyokról írt darabja adta (The Brave Little Woman). John Kander és Fred Ebb musicaltörténeti művet írt, érdekes módon minden méltató a rendező-koreográfus és a szövegkönyvet is társszerzőként jegyző, Bob Fosse munkáját helyezi az első helyre. A darabot New Yorkban két évig, 898 alkalommal játszották, ezt követte egy hasonló időtartalmú turné. Az ősbemutató főszerepeit Gween Verdon, Chita Rivera és Jerry Orbach játszotta. 1997-ben, Londonban, tíz évvel Bob Fosse halála után – óriási sikerrel mutatták be a darab két évtizeddel korábbi előadásának pontos reprodukcióját.

operett_chicago
1.Bal oldalon: Galambos Erzsi; Harsányi Frigyes 2.1980, Galambos Erzsi; Felföldy Anikó és a tánckar, Fővárosi Operettszínház

A Chicago című magyarországi ősbemutatóját 1980-ban tartották, a Budapesti Operettszínházban, Galambos Erzsi és Harsányi Frigyes főszereplésével. Azóta játszották a Kaposvári Csiky Gergely Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban, a Soproni Petőfi Színházban, a Madách Színházban.chicago_kaposvar

1. Eperjes Károly 2. Gőz István; Bal József; Krum Ádám. Elöl: Csákányi Eszter 3. Lázár Kati; Básti Juli; Nagy Anikó

Darabtörténet:

Roxie Hart, egy jámbor autószerelő fiatal felesége, aki kétes lebujokban lép fel a tánckar tagjaként, hirtelen felindulásból lelövi szeretőjét. Börtönbe kerül, s a szenzációhajhász sajtónak köszönhetően egyből az újságok címlapján találja magát. Velma Kelly, a revüsztár, ugyanebben a női börtönben ül, kettős gyilkosság vádjával. Ő az elsőszámú híresség, az olvasók kedvence – mindaddig, amíg Roxie és a friss sztori le nem söpri őt a pletykalapok címoldaláról. A két nő elkeseredett küzdelembe kezd: versenyük a hírnévért, a dörzsölt sztárügyvéd kegyeiért és egyben a felmentő ítéletért a húszas évek Chicagójának sötét morális bugyraiba enged bepillantást.

chicagoNagy Cili és Fekete Linda

Próbán jártak:

"Kábíts, ködösíts (...), bűvölj, delejezz (...), köntörfalazz, hímezz-hámozz" , röpködnek Varró Dániel dalszöveg-sziporkái a levegőben. Dolgozik (kábít, ködösít, bűvöl, delejez) a tánckar. Bodor Johanna koreográfus még tíz másodpercet kér Keszég László rendezőtől, aki aztán azzal veszi át a szót, hogy "mindenki marad pózban, Zoli kilép." És Kálmánchelyi Zoltán - a Konferanszié szerepében - kilép: "Tisztelt közönségünk, következik az igazság."

De most nem az igazság, hanem néhány perc szünet következik. Döme Zsolt zenei vezető fölszól a magasban helyet foglaló zenészeknek: "Peti (természetesen a zongorista Müller Péterről van szó), nektek is szünet, öt perc, gyertek le." Csak ahhoz legalább egy létra kellene - bár Döme Zsolt igazság szerint jobban örülne a lépcsőnek. És lám: végül a fémes lépcső úszik be komótosan a játéktérbe - elvégre musical készül, nagy lejövetelekkel és belépőkkel. A tavaly bemutatott Kabaré után a másik híres Kander-Ebb-Fosse - musical, a Chicago, Keszég László rendezésében, november 18-án (jövő pénteken) esedékes premierrel. (Folytatás a Vasnépén. )

8

Kander – Ebb – Fosse: CHICAGO

fordította Hamvai Kornél és Varró Dániel, 2006

 A mű népszerűségét a jazz, a revü és az amerikai showbiznisz legjobb hagyományait ötvöző (és egyben kifordító) zenéjén kívül elévülhetetlen aktualitású témájának is köszönheti. A történet ugyanis kíméletlen pontossággal mutatja be a folyamatot, ahogyan az igazság helyét átveszi a manipulált közvélemény, a megérdemelt hírnév helyét pedig a mesterségesen felépített celeb-lét.

Szereplők:

Velma Kelly / Fekete Linda

Roxie Hart / Nagy Cili

Fred Casely / Poppre Ádám

Fogarty őrmester / Vass Szilárd

Amos Hart / Szabó Tibor

Liz / Unger Tünde, Annie / Varga Dóra, June / Märcz Fruzsina

Gajda / Csonka Szilvia, Mona / Alberti Zsófia

Martin Harrison / Végh Tibor

Muter / Kiss Mari

Billy Flynn / Szerémi Zoltán

Mary Sunshine / Senkovics Petra

Dögöljmeg Kitty / Vlahovics Edit

Harry / Budai Dávid, Aaron / Vass Szilárd, Szabó / Vass Szilárd, Bíró / Budai Dávid

Konferanszié / Kálmánchelyi Zoltán

Továbbá: Korponay Zsófia, Németh Gyöngyi, Ostyola Zsuzsa, Papp-Ionescu Dóra, Szarka Zoltán

Díszlet: Árvai György

Jelmez: Szűcs Edit

Videó: Mészáros Péter

Koreográfus: Bodor Johanna

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara

Zenei vezető: Döme Zsolt, Müller Péter

Korrepetítor: Falusi Anikó
, Ügyelő: Németh Éva,
Asszisztens: Kovács Nóra
, Súgó: Kiss Lívia

Rendező: Keszég László

BEMUTATÓ: 2011. november 18., 19 óra, nagyszínpad

süti beállítások módosítása