Kisebb színház épül Szabadkán

Hiba volt lebontani a régi színházat, a tetőt rendbe lehetett volna hozni, de ezt a városvezetés nem akarta – mondta a Kossuth Rádiónak Sepsei Csaba, a szabadkai képviselõ-testület elnökhelyettese. Hozzátette: ha már viszont lebontották, hagyni kellett volna a teret és a parkot.

Előzmény:

Nagy visszhangot váltott ki még 2007-ben a a Népszínház megsemmisítése. Magát az épületet elbontották, de a homlokzati korinthoszi oszlopsort meghagyták. Az új színházépületet a tervek szerint 2012-ben adták volna át, ám a szerkezetkész monstrum munkálatai tavasz óta gyakorlatilag szünetelnek.

szabadka

A jelenlegi helyzetről:

Bár az önkormányzat most úgy határozott, hogy kisebb színházat építenek kevesebb pénzből, a főtéren még sokáig állni fog a betonváz. Almási Szilárd, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt szabadkai elnöke attól tart, hogy elhúzódhat a beruházás.

A régi épület lebontásáról közösen döntött a Vajdasági Magyar Szövetség és a legnagyobb szerbiai kormánypárt. Abban bíztak, hogy a költségeket negyven-negyven százalékban az állam és a tartomány, húsz százalékban pedig a város állja majd, ám a források időközben kevésnek bizonyultak.

Várhatóan a héten tárgyal a városvezetés a tervek módosításáról. A döntést a későbbiekben egy bizottság hozza meg. Felmerült, hogy lebontják a betonváz egy részét, hiszen kisebb lesz az épület. A tervezett három színházterem helyett egy nagyobb és egy kisebb kap majd helyet a létesítményben.

A közvélemény csak legyint a fejlemények hallatán. A lakosság pedig legalább annak örülhet, hogy nem épül meg a városközpontban az a hatalmas márvány- és üvegtömb, amely mellett még a szecessziós városháza is eltörpülne.

Forrás: Magyar Rádió

süti beállítások módosítása