Számkivetve - Márai és Wass elképzelt találkozása

Vers- és látványszínházi sorozatot indít a budapesti Spirit Színház A tavasszal alakult "Lélekszínház" két bemutatójának (A fiú a tükörből és a Haverom a Messiás) sikere után egy ismeretterjesztő, beavató színházi sorozattal folytatja első évadját.

"Lehet, hogy nem vagyok hős, de nem vagyok gyáva sem, mert van bátorságom a szenvedélyeimhez." (Márai)

"Minden emberfia önmagában hordozza a jövendőjét, s ki amilyennek látja azt, olyanná lesz." (Wass Albert)

 

Elsőként 2011. november 25-én a József Attila Színház Gaál Erzsébet Stúdiójában Márai Sándor és Wass Albert elképzelt találkozása elevenedik meg, a "Számkivetve" című színpadi játékban.

A két részre osztott színpadon a két "számkivetett" művész párhuzamosan vall családról, életútról, életről az idegenben, szerelmekről, hazaszeretetről, elmúlásról. Eközben álomszerű színezetben arcok, események, képek jelennek meg a múlt század történelméből. Márai Sándort a játékban Perjés János, Wass Albertet Gerner Csaba színművész kelti életre.

szamkivetve

Részlet a darabból:

Márai Sándor:
"A változás természetesen bekövetkezik majd, ha itt az ideje: az indulatok megpihennek. De egy nem változik: az emberi természet. Nincs erkölcs, érvelés, csoda, mely igazán és mélyen változtatni tudna az emberi természeten. Akik a változást hozzák és élik, megint csak emberek lesznek, tehát igazságtalanok, türelmetlenek, kegyetlenek, kapzsiak és buják. A változás, minden emberi dolgok változása, elkövetkezik, de az ember nem változik meg".
Wass Albert:
"A fontos az, hogy érezd: jobbra és balra Tőled áll a világ, a maga szépségeivel, és a maga csúnyaságaival. Süt a nap, esik az eső, szelek járnak és felhők futnak a széllel. Vannak virágok és fák és patakok és emberek. Valahol mindezek mögött van az Isten és Ő igazítja a virágokat, a fákat, a patakokat és az emberek közül azokat, akik neki engedelmeskednek. És mindezek közepén itt ülsz Te, egy széken, egy asztal előtt. És ez a szék és ez az asztal ma a Tied. Ma. Ez a fontos".

 

A sorozat decemberben Müller Péter: Szeretetkönyv c. művének színpadi változatával, februárban Popper Péter két regényének adaptációjával folytatódik majd.

A Turay Ida Színház Spirit Kamaraszínházának legközelebbi előadásai:
november 25, december 11. Számkivetve (Márai-Wass Albert est) - József Attila Színház, Gaál Erzsébet Stúdió
november 28, december 9. A fiú a tükörből (színház a családon belüli erőszak ellen) - Thália Színház, Új Stúdió

süti beállítások módosítása