S.Ö.R. - A Madhouse Theatre Company Szombathelyen

A Shakespeare Összes Rövidítve egy fergeteges komédia, amelyben három színész tesz kísérletet arra, hogy Shakespeare mind a 37 drámáját színre vigye kevesebb, mint két óra leforgás alatt. A Madhouse Theatre Company angol nyelvű előadása ezúttal Szombathelyen vendégeskedik.

Az előadásról:

A Madhouse, Magács László rendezésében, három évvel ezelőtt vitte színre saját változatát, és azóta játssza a teltházak előtt. Az előadás Európa több országában nagy sikert aratott. A darab nyaktörő sebességgel pereg, úgy, hogy a társulat három tagja játssza a férfi és női, fiatal és öreg szerepeket. Othello történetét egy gengszter-rap kelti életre, a történelmi drámákat egy amerikai futballmeccs keretei között jelenítik meg, a Hamletet pedig húsz másodpercben foglalják össze.

Akinek az angol tudása minimális, az is élvezheti az előadást, hiszen ismert Shakespeare darabokról van szó. Az angolul értők pedig remek nyelvi tréningen vehetnek részt.

Részlet a Nemzeti Színház interjújából Mike Kellyvel:

Ki áll a Madhouse Theatre Company név mögött?

MIKE KELLY: A Madhouse Theatre Company tagjai: Jon Fenner, Matt Devere és jómagam, Mike Kelly. Mi hárman nagyon közeli barátok vagyunk. A Londoni Színházi Akadémián ismerkedtünk meg. Ez Anglia legnevesebb színházi iskolája, így aztán nagyon nehéz bekerülni - de szerencsére mindhármunknak sikerült. Három évig egy osztályba jártunk, és rengeteget játszottunk együtt, s kezdettől nagyra tartottuk egymás színészi képességeit. Már korábban kapcsolatba kerültem a budapesti Merlin Színházzal, név szerint Jordán Tamással és Magács Lászlóval, és gyakran jártam Budapesten, mert angol nyelvű előadásokban játszottam. 

Mivel magyarázod a Shakespeare Összes Rövidítve sikerét?

MIKE KELLY: Először is a szerzőket kell dícsérnem: nagyszerű ötlet Shakespeare összes darabját eljátszani kevesebb, mint két óra leforgása alatt. Aztán ami szerintem a mi előadásunkat olyan sikeressé teszi, az az a tény, hogy összeszokott hármas vagyunk. Az évek során az előadásra rárakódott saját humorunk is. Szinte nem is lehet ráismerni a négy évvel ezelőtti bemutatón játszott darabra. Mindig frissítjük és új témákat viszünk bele. Ha pedig utazunk vele, akkor áthangoljuk arra a városra, ahol éppen játszunk. Mostanra mindhárman bátran improvizálunk a színpadon. Jó labdákat adunk egymásnak, tudunk spontán cselekedni és könnyen ráhangolódunk a közönségre. Sokat játszunk velük, sőt az előadásba bevonjuk a közönség egyes tagjait is. 

Hogy fogadja a magyar közönség a Shakespeare Összest?

MIKE KELLY: Leginkább azért szeretem ezt az előadást itt játszani, mert élvezem a közönségnek az összetételét: ahogy a magyarok és az angol anyanyelvűek keverednek. Mindig nagyon jó arányban. Nehéz megmondani, hogy pontosan milyen ez az arány, mert azok a magyarok, akik eljönnek az előadásra általában remekül beszélnek angolul és boldogan szerepelnek is. Sok magyar nézőt választottunk már ki a közönségből és mind nagyon jól helytálltak.

S.Ö.R.

The Complete Works of William Shakespeare

MADHOUSE THEATRE COMPANY angol nyelvű előadása két részben

Játsszák: Mike Kelly, Matt Devere, Andrew Hefler

Helyszín: Szombathely - Weöres Sándor Színház, Márkus terem

Időpont: 2011. november 19. szombat 20.00

Jegy ára: 2.000 Ft

süti beállítások módosítása