Új Színház-ügy: Összeült Kulka és Gerendás

“Ne legyen ordas eszmék kiszolgálója semmilyen kulturális intézmény Magyarországon” – fogalmazott Gerendás Péter zenész az Új Színház-ügy kapcsán, a Dob Köztársaság civil szervezet rendezvényén, ahol Kulka Jánossal arról beszélgettek, szabad-e nyilas színházat működtetni Magyarországon.

Kulka János arról is beszámolt, hogy civilként részt vett az október 23-i tüntetésen, hiszen elégedetlen a ‘kétharmad működésével’, ettől függetlenül nem kíván egyetlen párthoz sem tartozni. Gerendás Péterrel egyetértettek abban, hogy a művész feladata az, hogy értékrendek mellett kötelezze el magát. A zenész számára az Új Színház előtti tüntetés az antifasiszta jellege miatt vált fontossá. Úgy vélekedett, nehéz bizonyos ügyek mellé állni, mivel a politika mindenbe belekeveredik és az emberre könnyen rásütnek bélyegeket. Ezt bizonyítja, hogy Gerendás már kapott gyalázkodó leveleket közszereplés után, ami megvislete, hiszen a művész lételeme a szeretet.

 

kulkagerendas

 

“Huszonkét évvel a rendszerváltás után muszáj demokráciának lenni. Abszurd, hogy az emberek féljenek elmondani a véleményüket, és suttogva gratuláljanak a bátorságért” – fogalmazott Kulka János, aki szerint az a színházi közeg, amiben ő mozog, egyértelműen elítéli Tarlós Istvánt Dörner György és Csurka István kinevezése miatt. Újra elmondta, hogy a pályázatukat szakmailag vizsgálva kiderül, anem lehet igent mondani rá. “Ha jó lett volna a pályázat, akkor sem juthat ilyen ordas eszméket hirdető páros színházhoz” – tette hozzá Kulka, aki csúsztatásnak tartja, hogy kevés magyar darabot visznek színre, ráadásul a Nemzeti, előző évadát a magyar daraboknak szentelte. Gerendás arról is beszélt, hogy az Új Színház ügyének nincs köze a szakmaisághoz. “Aki Csurka Istvánra hivatkozik, eljegyzi magát az antiszemitizmussal” – jelentette ki, és arról a meggyőződéséről is beszélt, miszerint politikai alku eredményeként kap színházat a Dörner-Csurka páros.

Kulka úgy látta, a döntés szalonképtelen, és nem valósul meg a Dörner és Csurka által vezetett színház. Ezzel Gerendás nem értett egyet, mert úgy gondolja, zsaroló pozícióba került a szélsőjobb, hiszen ezt a döntést is kivívta.

A beszélgetésen Horváth Csaba, az MSZP budapesti frakcióvezetője is felszólalt, ő mint néző érkezett a találkozóra. Hangsúlyozta, hogy a kinevezéssel a Fidesz jobbikos szavazókat szeretne megnyerni. Azt is megjegyezte, hogy esélyt lát arra, hogy visszavonják a döntést, de csak akkor, ha nem enyhül a civil nyomás.

 

INTERJÚK, Kapcsolódók:

AZ ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY RÉSZLETEI

Interjú Ascher Tamással

Interjú Bérczes Lászlóval

Interjú Herczeg Tamással

Interjú Csiszár Imrével

Megszólalnak az ÚJ Színház színészei I. rész - Derzsi János, Száraz Dénes

Interjú Pozsgai Zsolttal

Megszólalnak az Új Színház színészei 3. - Pokorny Lia

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: MEGSZÓLAL GÁSPÁR SÁNDOR

ÚJ SZÍNHÁZ-ÜGY: HÁMORI GABI LEVELE

MEGSZÓLAL SZIKORA JÁNOS

CSURKA ISTVÁN ASCHER CAFÉ CÍMMEL ÍRT

CSURKA AZ INTENDÁNS ROVATA CÍMMEL ÍRT

BAGOSSY LÁSZLÓ LEVELE

CSURKA LAPJA: 'NÁCI VAGYOK VALÓSZÍNŰLEG ÖN IS AZ'

MÁRTA ISTVÁN LEVELE DÖRNER GYÖRGYHÖZ

MEGSZÓLAL KOVÁTS ADÉL

süti beállítások módosítása