Huszka Jenő nagyoperettjét az élet írta

November 23-án mutatják be a József Attila Színházban Huszka Jenő világhírű operettjét. A Mária főhadnagyot az élet írta, főszereplője Geszthy Veronika, aki ezúttal férfi ruhát ölt, hogy édesapja nevén, Lebstück Károlyként szolgáljon a seregben. A Turay Ida Színházzal közös zenés produkció bővelkedik izgalmakban és természetesen az elmaradhatatlan happy endben is.

A Mária főhadnagy története

A romantikus nagyoperettben 1848-ban Lebstück Mária bátyja helyett beáll a forradalmi hadseregbe és sikert sikerre halmoz. Főhadnagyságig viszi, miközben eléri a végzet: a szerelem. Beleszeret egyik katonatársába, aki nem tudja, hogy ő lány. Furcsa, humoros szituációkon keresztül végül is kiderül minden és a fiatalok egymáséi lesznek. Hihetetlen történet? Pedig igaz! Huszka Jenő csak zenébe öntötte és színpadra alkalmazta. A szerző népszerű melódiái az 1942-es bemutató óta az operett kedvelők számára különleges zenei csemegét ígérnek. A gyönyörű muzsika elvarázsol, a történet megríkat, a téma felemel. Igazi MAGYAR OPERETT, mely november 23-án a József Attila Színházban is látható!

maria01

Az operett háttere

Lebstück Mária honvéd főhadnagy volt. Gazdag kereskedőcsaládba született. 13 éves korától Bécsben, nagybátyja házában élt. A forradalom alatt Lebstück Károly néven csatlakozott az egyetemi légióhoz. Honvédtisztként az 1848-as márciusi és októberi bécsi forradalomban a jogászcsapatban küzdött. A bécsi forradalom leverése után 1848 novemberében a honvédsereghez csatlakozott, sok más csata mellett részt vett a branyiszkói és a kápolnai összecsapásban, és ott volt Buda visszavételénél is. A kápolnai csatában megsebesült, hősiességéért hadnaggyá léptették elő. Később főhadnagy lett a Miklós-huszároknál. 1849 júliusában férjhez ment Jónák József tüzérőrnagyhoz, akit májusban, Buda ostrománál ismert meg. Házasságot is a harctéren kötöttek.

maria_fohadnyagy04

Mária főhadnagy

Huszka Jenő - Szilágyi László  

Operett két felvonásban

A Turay Ida Színházzal közös produkció

Szereplők

Mária Geszthy Veronika

Antónia Kállay Bori

Jancsó bálint Vadász Zsolt /

Kiss Zoltán

Draskóczy Jankovits József

Panni Teremi Trixi

Zwickli tóbiás Bozsó József

Biccentő Benkóczy Zoltán

Herbert Csere László /

Merán Bálint

Simonich Kokas László

Hortenzia Vanya Tímea

Rendező Bozsó József 

Valamint az Operett Tánckar

és a Váci Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Farkas Pál

Forrás: József Attila Színház, wikipedia

süti beállítások módosítása