Egy bűneset lelki felderítése - Alkotók az Equusról

Peter Shaffer Equus című drámáját mutatta be a Thália Színház. Alföldi Róbert és Béres Ilona is nyilatkoztakaz előadásról, a közös munkáról, a fiatal alkotókról.

Alföldi Róbert a darabról:

Peter Shaffer világhírű drámájában Martin Dysart pszichiáter szerepét Alföldi Róbert, Alan Strangot Szamosi Donáth alakítja. A Dicső Dániel rendezte előadás kapcsán Alföldi Róbert elmondta, hogy a darab magyarországi ősbemutatóját a Vígszínházban sajnos nem látta, de a legendáját ismeri.

equusGálffi László és Darvas Iván az Equusban

Arra a kérdésre, hogy miért izgalmas most játszani a darabot, úgy válaszolt: minden bonyolult szerepet érdekes játszani, minden pillanatban. "Ez a darab a lélek zavaros bugyrainak gyógyítását, a szabadság határait vizsgálja. Ez ma különösen érdekes kérdés, egy olyan társadalmi közegben, ahol egyre inkább megpróbálják megszabni a művészet határait" - fogalmazott.

A szerző, Peter Shaffer a darab 2007-es londoni bemutatója kapcsán kifejtette: az Equus a maga módján egy detektívtörténet, ahol minden bűnjel az első felvonásban van elrejtve. Alföldi Róbert ezzel kapcsolatban megjegyezte: egy bűneset lelki felderítése a darab, tehát ilyen szempontból tényleg egy nyomozás, azzal a különbséggel, hogy nem a gyilkos kilétét kell felderíteni, hanem annak szándékait. "Igazán nagy boldogság volt Béres Ilonával együtt lenni, együtt dolgozni, vele kezdtem a pályámat, még főiskolásként" - tette hozzá Alföldi.

black

Interjú Béres Ilonával az előadásról:

Azonnal elvállalta a szerepet?

Úgy járok a Tháliába, mintha hazajönnék. Ez már a harmadik premierem lesz: a Beszélő fejekkel kezdtem, A pillangók szabadokat még ma is játsszuk, nagy sikerrel. Szívesen és boldogan mondtam igent egy újabb tháliás felkérésre, pláne, hogy kiderült, Alföldi Róbert lesz a partnerem.

Sokan bizonytalanok, ha fiatal, kezdő rendezővel kellene dolgozniuk. Ez nem ingatta meg?

Dicső Daniról nem sokat tudtam. A pillangók szabadok próbái alatt találkoztam vele, fotózta az előadást és ő készítette a videós ajánlót. Még tavaly télen jelezte, hogy szeretné, ha én játszanám ezt a szerepet, megkért, hogy nézzem meg az előző rendezését, az Álmodozókat. Most nagyon kellemesen dolgozunk együtt, tehetséges fiatalembernek tartom. Szívesen ismerkedem friss tehetségekkel, az egész pályámat végigkísérte ez a kíváncsiság, sokat játszottam pályájuk kezdetekor Zsótér Sándornál, Balázs Zoltánnál, Kovalik Balázsnál.

A címszerepet játszó Szamosi Donáth is pályakezdő.

És irgalmatlan nehéz feladata van. De ahogy most látom, egy irányba tartanak a vektorok, érdekes és értékes előadás születhet. Egy héttel a premier előtt vagyunk, ez a „csodák hete”, ilyenkor bármi megtörténhet, minden a helyére kerül. Nagy öröm Alföldi Róberttel próbálni, őt is főiskolás kora óta ismerem, még növendékként beugrott a Várszínház híres, Szinetár-féle Tartuffe előadásába. Csodálatosak a táncosok, akik a lovakat játsszák, gyönyörűség nézni őket. Bent ülünk az egész előadás alatt, szinte nézővé válunk, bámulattal figyelem ezeknek a fegyelmezett fiatal testeknek a sugárzását. Nagyon jó dolog tehetséges emberek környezetében lenni. A Vígszínház tagja voltam, amikor ott ment az előadás, Gálffi Lászlóval és Darvas Ivánnal. Akkor Kútvölgyi Erzsébet játszotta a fiatal lányt, Jillt. Most ő játssza a mamát. Elmúltak a gyermekévek, de bennem még mindig erősen él az az előadás.

Equusp

Amikor fiatalokkal, pályakezdőkkel dolgozik, teljesen rájuk bízza magát, vagy időnként beleszól a munkába, ha azt látja, valószínűleg nem az a jó irány?

Ha a rendező elég tehetséges, nyitott, és nem sértődős, akkor ő is látja, hogy ez egy közös dolog. És természetesen a fiatalok maguktól is jönnek az idősebb kollégához kérdezni. Most is megmondtam nekik, hogy boldogan segítek, de csak akkor, ha Dani is hallja, a háta mögött egy fél mondatot sem mondok a gyerekeknek. Úgy tűnik, hasznos is volt az együttműködés, mert elég sok mindenben meghallgatták a véleményemet.

Az Equusban Hester a pszichiáter legjobb barátja. Általában kortársakra szokták osztani ezt a két szerepet, nem kihagyva azt a lehetséges értelmezést, hogy esetleg a két ember között volt, vagy talán még most is van a barátságnál szorosabb kapcsolat. Most itt a Thália Színházban milyen viszonyban van egymással a pszichiáter és a bírónő?

Ez egy nagyon komoly barátság. Nem a szexusra épül a dolog, de az sincs kihangsúlyozva, hogy én netán egy pótanya lennék. Ez egy mély és szoros barátság, mely a kölcsönös bizalmon alapul, olyan szinten, hogy elég gyakran meg is érintjük egymást a színpadon. Jobban megnyilvánul egy fizikai kapcsolat ebben a relációban, mintha kortársak lennénk, mert abban mindig van valami látens, vagy visszafojtott, vagy fölvállalt erotika. Itt egy humánus kapcsolatról van szó. Egyszerűen szeretjük egymást.

Kritikus szemmel:

"Alan és a pszichiáter macska-egér harca közben fokozatosan bontakozik ki előttünk a karakterek élete, motivációja. A fiú családi háttere, zárkózottságának okai, gyógyítója saját démonai, kiégett útkeresése. A pszichiáter irigyli betege hitét és szenvedélyét, miközben tudja, csak úgy segíthet rajta, ha mindezt elnémítja benne". (parameter.sk )

"Ha hiszek valamiben, ami értelmét és motivációját adja az életemnek, ami talán csak az én lelkem szülöttje, akkor kockáztatok, mert milyen túlélési esélyeim vannak abban a világban, ahol a többség a már bejáratott és közösen elfogadott, a könnyebb utat választotta… Mi okozhat bűntudatot és mi valódi bűn? Talán az a szerencse, hogy újra és újra eldönthetjük, mi legyen a következő lépés…! Az előadás választ adhat hasonló kérdésekre, valamint arra, megoldást nyújthat-e minderre egy patakés?…(Schramek Andrea a színészblog.comon )

FOTÓK AZ ELŐADÁSBÓL:

1

Kőszegi Ákos Frank Strang, az apa és Kútvölgyi Erzsébet Dora Strang, az anya szerepében játszik

beresalfodli

Béres Ilona és Alföldi Róbert

2

Holecskó Orsolya Jill és Szamosi Donáth Alan Strang szerepében

equus_thalia

Szamosi Donáth Alan Strang szerepében

Forrás: Thália Színház, Színház.hu, parameter.sk, színészblog

süti beállítások módosítása