Rendkívüli ünnepséget tartottak az Új Színházban

Az idén nyolcvanöt éves Gosztonyi János színészt, rendezőt, dramaturgot, tanárt köszöntötte születésnapja alkalmából kedden az Új Színház, az alkotó emellett megkapta a teátrum saját elismerését, a Paulay Ede-díjat is, amelyet a társulat tagjainak titkos szavazatai alapján ítélnek oda.

Márta István, az Új Színház igazgatója laudációjában kiemelte: Gosztonyi János 54 színpadi szerepet játszott el, 21 filmben, 21 tévéjátékban tűnt fel, de emellett írt 34 drámát és 43 színpadi művet rendezett. A direktor méltatta az alkotó tanári pályafutását, megemlítve, hogy olyan színészek nőttek fel nála, mint például Kovács Patrícia, Fenyő Iván, Botos Éva, Mészáros Csaba, Mátyássy Bence, Petrik Andrea, Láng Annamária, Rába Roland vagy Zsédenyi Adrienn.

gostonyi

A keddi eseményen, amelyen a társulat köszöntötte a november 23-án negyvenedik születésnapját ünneplő Pokorny Lia színésznőt is, a szintén titkos szavazással odaítélt Cortina Szín-Tár-díjat Mázi Éva öltöztető-tárvezető kapta. Az igazgató emlékeztetett arra, hogy a teátrum díjait eredetileg az őszi évadnyitón adták volna át, ám akkor Huszár Zsolt váratlan halála miatt az ünnepséget kegyeleti okokból elhalasztották. „A tragikus esemény miatt Coriolanus helyett Schiller Don Carlosát mutatjuk be” – hívta fel a figyelmet az igazgató a teátrum szombati premierjére.

lia

A direktor, aki még jövő év január végéig vezeti a színházat, a keddi sajtótájékoztatón közölte: előrehozták két héttel Thomas Mann Varázshegyének premierjét, a Szikora János rendezte előadás így január 27-én kerül a közönség elé. A Bubik István Stúdiószínpadon szintén premierre készülnek januárban, 29-én Jordi Galceran Váltságdíj című színdarabja kerül színre a Neptun Brigád és az Új Színház közreműködésével Bakucz Dóra fordításában.

Márta István kitért arra is, hogy a társulat vendégszereplésekre készül: december 10-én a horvátországi Eszéken szerepelnek A hattyú című előadással, majd Újvidéken lépnek fel az Erdő című darabbal.

Az Új Színház három vendégjátéknak ad helyet decemberben: 20-án az eszéki Horvát Nemzeti Színház mutatja be Miroslav Krleza Léda című drámáját, 21-én az újvidéki Szerb Nemzeti Színház Milena Markovic Babahajó című művét hozza el, 22-én pedig a Belgrádi Nemzeti Színház Mesa Selimovic és Egon Savin Dervis és a halál című drámáját láthatja a közönség.

martaistvan

A sajtótájékoztatón bejelentették: harminc év után elbúcsúzik a színháztól Valent Rozália, a jelmeztár vezetője. Távozik a társulattól Kollár Lajos főügyelő is, aki 38 év után hagyja el a színházat. „Nyugalmat, biztonságot, kiegyensúlyozottságot sugárzott a labilis idegenrendszerű művészvilágnak” – méltatta Márta István a főügyelőt. Negyven év után elbúcsúzott a társulat Simon László fővilágosítótól is. „Neve fogalommá vált a színház világában” – jegyezte meg az igazgató.

 

GOSZTONYI JÁNOSRÓL

A rendkívül gazdag életműből álljon itt néhány száraz statisztikai adat:

54 színpadi szerep, 21 film- és 21 tv játék szerep, 34 dráma, 43 rendezés.

Évtizedek óta foglalkozik színésznövendékekkel. A színművészeti egyetemen már a diplomája kézhezvételének évében, 1950-től tanít, egyetemi docens. Az Új Színház Stúdiójának évtizedek óta vezető tanára. Tanítványai szerint szigorú, de lenyűgöző oktató. Amikor 2009 őszén átvette a gyémántdiplomáját, a díszoklevelesek nevében ő mondott beszédet az egyetemen. Saját tapasztalataiból merítve, a pályára készülőkkel két tanácsot osztott meg, ami nélkül, véleménye szerint, a túlélés esélyei igen csekélyek. Az „egyik, a család. (...) Alakítsd úgy, hogy lehetőleg ne maradj magányos.” A másik: „ne ess a várakozás csapdájába. (...) ha nem játszhatsz vagy rendezhetsz, írj, olvass, hajíts gerelyt, tanulj meg egy nyelvet, de fő célod mellé mindenképp rendelj egyéb célokat”. A mai napig nemcsak tanít, hanem színpadon is játszik, sokszor a tanítványaival együtt.

1949-ben, a színművészeti elvégzése után színészként a Nemzeti Színházhoz szerződött. 1960-ban a Déryné Színház dramaturgja, 1962-ben pedig a Thália Színház rendezője lett. 1976–1989 között a Radnóti Színpadon főrendező volt. Jelenleg az Új Színházban dolgozik. Jászai Mari- (1972) és Aase-díjas (2005), Érdemes Művész (1989).

Molnár Gál Péter írta róla:

Gosztonyi tisztában van a színpadi technikával. Nem a süllyesztővel, hiszen mások süllyesztették el. Hibátlanul, színszerűen építkezik. Ha csak kicsit is alább adta volna irodalmi igényeit: régen dollármilliomos volna, hiszen mindannak birtokában van, amit egy Neil Simon olyan jól kamatoztat. Tud játszható szerepet írni színészeknek. Tisztában van a színpadi hatáselemekkel.
Évtizedekig nemzedékeket tanított beszélni és színházul. ….

Az Új Színházban egyszer csak felnéztem a színpadra, amikor megszólalt az Éjjeli menedékhely Tatáraként (2001)…. Jó volt. Nagyon jó. ….. A legközelebbi premieren, más rendezőnél, más szerepben ugyancsak jó volt. …..

A Szergej Maszlobojscsikov rendezte Szentivánéji álom fáradt Theseus az Új Színházban. Száraz pergamenarcával kevésbé Athén uralkodója, mint Dickens-illusztráció: fóliánsaihoz hozzászáradt könyvész a Fleet Street ódon régiségek boltjából Alföldi Három nővérének Ferapontja (2004): életből kizuhant emberi rongycsomó….

Gosztonyi János érett korszaka még sok jót ígér. Csak vigyázzon magára: ne hűljön meg és ugorjon el a merénylői golyója elől.

süti beállítások módosítása