"Senki sem tudja átlépni az árnyékát" - L. Simon az NKA-ról, Új Színházról

L. Simon László, az NKA működéséről, a szimbolikus politizálásról, a József Attila-szoborról, az Új Színház ügyéről is nyilatkozott a Magyar Narancsnak. Szemléztük.

Az NKA-ról és vitákról

A felvetésre, miszerint nehéz átlátni, mi a kompetenciája Réthelyinek, Halásznak, Szőcsnek, illetve önnek mint kulturális bizottsági elnöknek és NKA-elnöknek, L. Simon azt válaszolta, hogy a kompetenciák jogi értelemben teljesen tiszták, hiszen elválik a végrehajtó és a törvényhozó hatalom, és a tárcán belül is világos a feladatmegosztás. “A kulturális igazgatásért tehát Szőcs Géza a felelős. A választások előtt egy évvel jelent meg a Minőség a kultúrában című Fidesz-program, amelyet többen dolgoztak ki, köztük én is. Szerintem ez egy jó program, ötvözi azt a konzervatív értékrendet, amelyet képviselnünk kell, és azt a progresszív szemléletet, amely a 21. században elvárható mindenkitől, aki nem visszafelé, hanem előretekint” – fogalmazott az NKA elnök a Magyar Narancsban.

Aki arról a kijelentéséről is beszélt, miszerint “több pénzt nem fognak kivonni a kultúrából”. “Ezt az NKA-ra mondtam, s ott ez meg is valósul. Jövőre körülbelül tíz százalékkal többet oszthatunk szét, mint idén - hacsak nem lesz a jelenleginél erősebb a válság hatása”.

“Volt a parlamentben egy "állapotfelmérésnek" nevezett kulturális konferencia, melynek bevezetőjében a kulturális élet hibái közt felsorolta a "valós problémák elfedése mellett a szimbolikus politizálás erősödését". Mire gondolt?” – kérdezte Csáki Judit L. Simont, aki elmondta, mindkét oldal fogékony arra, hogy a lényeg helyett másról beszéljen. “Ezt mi is generáljuk és az ellenzék is. Amikor azt mondom, hogy mi is generáljuk, akkor nem arra gondolok, hogy ez szándékosan történik. "hatatlanul belecsúszunk olyan vitákba, amelyeket nem akartunk kirobbantani. A Kossuth tér rendezése kapcsán senki sem akart értelmiségi polémiát a József Attila-szobor sorsáról, mégsem tudtuk elkerülni a megítélésem szerint fölöslegesen keltett hisztériát” - fogalmazott.

lsimon

Az Új Színházról

“Sokszor használja ezt a szót; ez is hisztéria, az is hisztéria volt, amikor Novák Előd Alföldit akarta a bizottság elé citálni, az is hisztéria volt, amikor Karácsony Gergely Dörneréket vitte volna oda, aztán az Új Színház ügyében is hisztéria a tízezer ember aláírása...” – jegyezte meg Csáki Judit, mire az NKA elnök közölte: “Nem mondtam, hogy ezek azonos súlyú problémák, és azt sem, hogy ne volnának köztük olyanok, amelyekről érdemes lenne értelmesen beszélni. Ilyen például az Új Színház-ügy, mert az jóval több hisztériánál. A tálalása, Karácsony képviselő úr részéről kampánytémává tétele a II. kerületi választás előtt viszont elfogadhatatlan volt; ugyanígy annak sem adtunk teret az albizottságban, amikor Novák Előd be akarta "idézni" Alföldi Róbertet. Arról viszont igenis kellene beszélnünk, hogy hogyan nézzen ki a budapesti színházi struktúra, ki tartsa fönn a színházakat, mire van pénzünk, van-e szakmai értelemben létjogosultsága egy csak magyar darabokat játszó színháznak, és hogy az egészbe mennyi beleszólása lehet a politikának”.

Az Új Színház ügye kapcsán L. Simon azt is kifejtette elfogadja mások véleményét, pedig néha nem megy könnyen, senki sem tudja átlépni a saját árnyékát. “Nekem is vannak nehéz pillanataim akár a politikai közösségünk döntései miatt, akár a bennünket ért támadások miatt. Az ön által felvetett kérdések közül több esetben egyértelműen megszólaltunk, de nem hiszem, hogy magyarázkodnom kellene. Egy sor kérdésben más a véleményünk, mint a bírálóinknak, de a vélemény másságából nem következik, hogy megkérdőjelezhető lenne a demokratikus elkötelezettségünk” – jelentette ki.

Forrás: Magyar Narancs

süti beállítások módosítása