Kecskemétre érkezett a Vándorfesztivál - Interjú Cseke Péterrel

Negyedik alkalommal rendezik meg a vidéki színházakról körképet adó Vándorfesztivált – ezúttal a hírös városban. November 22-e és 29-e között Veszprém, Szolnok, Sopron Békéscsaba, Debrecen és Győr teátrumainak műsorába kapnak betekintést a kecskeméti Katona József Színház nézői, akiknek szavazatai alapján a legjobbakat elismerés is várja.

-  Honnan ered a Színházi Vándorfesztivál ötlete?

-  Még 2008-ban született meg Bujtor István ötlete, aki akkor a veszprémi Petőfi Színház igazgatói posztját töltötte be. Ő javasolta, hogy hagyományteremtő szándékkal csináljunk egy olyan fesztivált, ahol a különböző magyarországi városokban prosperáló színházi kultúrákat megismerheti a nagyérdemű közönség, és ugyanakkor az egymás közötti érdemi párbeszédnek és szakmai együttműködésnek is színtere lehet. A kezdeményezéshez hét város: Veszprém, Szolnok, Sopron, Békéscsaba, Debrecen, Miskolc és Kecskemét csatlakozott. A Vándorfesztivál rendje szerint a vendégek mindig saját költségükön viszik el a produkciókat, a bevétel pedig a befogadó színházat illeti. A rendezvény megszervezése a befogadó teátrum feladata. Az első Vándorfesztivált Veszprémben rendezték meg, ahol a Hajmeresztőt mutattuk be – mondta Cseke Péter, a kecskeméti Katona József Színház direktora. – A következő évben, Sopronban az Eszter hagyatékát játszottuk, 2010-ben pedig Szolnok volt a házigazda, oda a Játék a kastélyban című előadásunkat vittük. Mind a három évben nagy sikert arattak produkcióink. Én a 2011-es évre kértem ezt a lehetőséget, így ezúttal mi leszünk a házigazdák.

cseke_peter-  Hogyan döntik el, hogy mely előadásokat hívják meg a résztvevő színházakból? Van-e valamilyen műfaji megkötés?

-  Nincs semmilyen megkötés, bármilyen műfajú produkciót szívesen látunk. Ilyenkor a befogadó színház javaslatokat kér, hogy ki melyik előadást mutatná be a fesztiválon. Sajnos a recesszió is érezteti a hatását: mivel a színházak szűkös költségvetésből gazdálkodnak, azt is figyelembe kell venni, hogy mennyibe kerül egy-egy előadás utaztatása. Nálunk a sort a veszprémi Petőfi Színház kezdi november 22-én, az Értelem és érzelem című előadásával. November 23-án a szolnoki Szigligeti Színház Hajnalban, délben, este című darabját láthatják a nézők. 24-én a soproniak Kései találkozás című előadása érkezik Huszti Péterrel és Piros Ildikóval, míg 26-án a Békés megyei Jókai Színház Kapj el című produkciója lesz műsoron. November 27-én a debreceniek négyszereplős darabja, a Fodrásznő következik, végül 28-án a Győri Nemzeti Színház Pikáns zsoltár című kétszereplős darabját játsszák a Nagyszínpadon. Biztos vagyok benne, hogy a közönség tetszését elnyerik majd ezek az előadások – tette hozzá a színházigazgató.

-   Lesz díjazás is a fesztiválon?

-   Az eddigi gyakorlat szerint most is a nézők döntik majd el, kik voltak a legjobbak. Az újságokban és az interneten már meghirdettük, hogy várjuk azon érdeklődők jelentkezését, akik minden előadást megnéznének, és egyfajta közönség-zsűriként, szavazással megválasztanák a legjobb előadást és a legjobb színészeket. Az elismeréseket mindig a következő évi fesztiválon adjuk át. Tavaly Szolnokon például két díjat is nekünk ítéltek a Játék a kastélyban című előadásunkért: Csémy Balázst a Legjobb Fiatal Színésznek választották, Kiss Jenő pedig Közönségdíjas lett.

-   Szakmailag milyen hozadéka van ennek a rendezvénynek?

-   Egyrészt mi, a kecskeméti társulat tagjai is nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy milyen műhelymunka folyik a többi színháznál, hogy hol tartanak, és milyen színészgárdával dolgoznak, hiszen én magam is nehezen tudok eljutni a távolabbi városokba egy-egy előadást megnézni. Emellett más produkciók befogadása is kihívást jelentő feladat. Bár teljes mértékben saját büdzséből dolgozunk, vagyis semmilyen támogatást nem kapunk a Vándorfesztivál megrendezéséért, úgy gondolom, szakmai továbblépésünk, fejlődésünk érdekében, és természetesen a közönség kedvéért érdemes időt és pénzt fordítani az ilyen rendezvényekre.

-         Kecskemétet már évek óta úgy ismerik az országban, mint fesztiválvárost, s immár a kecskeméti teátrum is joggal viselheti a fesztivál-színház nevet.

-         Valóban fontosnak tartom a különböző fesztiválok megrendezését. A legtöbb ilyen rendezvényünket a nyári hónapokra időzítjük, mert akkor sokkal egyszerűbb a szervezés. A Vándorfesztiválnál most kifejezetten őszi-téli időszakot kerestem, hogy ezekben a hónapokban se maradjanak program nélkül a nézőink, és olyan meglepetésben, élményben legyen részük, amelyet egy életen át őrizhetnek magukban.

Szerző: Bera Linda

süti beállítások módosítása