Először színpadon a Hulladék!

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban november 25.-én tartják Maros András Hulladék című színművének ősbemutatóját. Az Örkény István drámaírói ösztöndíjas szerző művét Lendvai Zoltán állítja színpadra.

Maros Andrásról:

Maros András a Puff, valamint a Neveket akarok hallani című novellásköteteit követően, a Limonádé című regényét ismerhette meg a szélesebb olvasóközönség. Közel egy évtizede kezdett drámákat írni. A POSZT kísérő rendezvénye, a Színházi Dramaturgok Nyílt Fórumának Felolvasószínháza két drámáját is bemutatta. A Gyanús mozgások című egyfelvonásosát, a tavalyi pécsi ősbemutatót követően, idén a Magyar Színház is műsorára tűzte.

 

A darabról:

Maros András Hulladék című színdarabja a társadalom perifériájára szorult emberi sorsokat ábrázol. A húszéves fiút, Bencét, apja nemzetközileg jegyzett profi kosárlabdázónak szánja. Erre a pályára készíti a srácot már kiskora óta; az egyesületi edzéseken kívül maszek túlórákra fogja a fiút, amely foglalkozásokat saját maga irányítja. Az edzősködés alapjait, a szakmai műveltséget az apa egyfelől a múltból, saját kosárlabdázói karrierjéből (amely idejekorán kettétört egy baleset miatt) meríti, másfelől a külföldi szakkönyvekből tanulja. A tehetséges fiú, aki korosztálya egyik legjobbja, zokszó nélkül teljesíti az apja utasításait… amíg rá nem talál élete saját céljára: színész akar lenni!

Márti, a börtönből frissen szabadult vőlegényének uralma alatt áll, napjai a kiszolgáltatottság jegyében, a férfi kiszámíthatatlan viselkedésének, agressziójának hatása alatt telnek. A primitív férfi az anyagi jólét ikonikus tárgyainak biztosításával próbálja „szeretetét” kifejezni, nem véve tudomást a lány valódi igényeiről.

A két fiatal, Bence és Márti, a városi parkban, a szelektív hulladékgyűjtőnél találkozik össze, és ugyan különösebb vonzódás nem alakul ki köztük, a közös sors, valamiféle közös platformot jelent számukra.Azzal, hogy bepillantást nyernek egymás életébe, a sajátjuk is más megvilágításba kerül: drámaibbnak tűnik, sőt, tűrhetetlen lesz.

A történet egyfelől betekintést enged egy korántsem idillikus apa és fia kapcsolatába, másfelől képet ad egy fiatal lány és a börtönből frissen szabadult vőlegénye viszonyáról, valamint, egy válófélben lévő asszonyról, aki nehéz anyagi helyzetében megzsarolja egykori szerelmét. A szerző finom humorral, iróniával, szeretettel ábrázolja hőseit a sorsdöntő helyzetekben is.

Hulladek.001

Szereplők:
Apa: JAKAB CSABA
Fiú (Bence): GASPARIK GÁBOR
Lány (Márti): TŐKÉS NIKOLETT
Férfi (Márti vőlegénye): KISS ATTILA
Nő (Szövetségi szakfelügyelőnő): VÁNDOR ÉVA m.v.

Díszlet- és jelmeztervező: LIBOR KATALIN
Dramaturg: DOBÁK LÍVIA

RENDEZŐ: LENDVAI ZOLTÁN

Az előadást támogatta: Nemzeti Kulturális Alap

süti beállítások módosítása