Juan Diego Flórez Budapesten

A világhírű tenor 2011. november 28-án, este fél nyolckor ad egész estés koncertet az Operaházban.

JUAN DIEGO FLÓREZ MAGYARORSZÁGON ELŐSZÖR
A MAGYAR ÁLLAMI OPERAHÁZBAN


(Sajtóközlemény)

 

"Meghatottsággal, várakozással és sok illúzióval érkeztem Budapestre, életem első magyarországi fellépésére" - mondta Juan Diego Flórez a Magyar Állami Operaházban tartott sajtótájékoztatóján.

"Szimbolikus programmal készültem, olyannal, amely a legtöbbet, a legjellemzőbbet mutatja meg abból, milyen énekes vagyok, hiszen ez az est számomra egyfajta bemutatkozás is. A magyar közönség tipikus bel canto műsort hall majd tőlem, Rossinit, Donizettit, Cimarosát, a második részben két Verdi áriát is, egyszóval a repertoárom meghatározó darabjait." - nyilatkozta a sajtó képviselőinek az "új Pavarottiként" emlegetett világsztár, aki szombaton késő este Bécsből érkezett Budapestre. A perui tenor fellépésére már hetekkel ezelőtt elkelt minden jegy, hazai rajongóin kívül számos külföldi csodálója is "utána jött" a magyar fővárosba. Flórez elmondta: nagyra értékeli a hatalmas érdeklődést, és sokat jelent számára, hogy egy olyan nagy múltú és presztízsű dalszínházban léphet színpadra, mint a budapesti Operaház, ahol kitűnő az akusztika, ellentétben sok más modern, új építésű koncertteremmel szerte a világon.

 

florez1

Ókovács Szilveszter kormánybiztos, Juan Diego Flórez és Alessandro Vitiello karmester

 

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház kormánybiztosa üdvözölte a világhírű művészt, akit a New York-i Metropolitan, a milánói Scala, a londoni Covent Garden és a bécsi Staatsoper után a budapesti közönség is élőben meghallgathat. A kormánybiztos hozzátette: a koncertet övező közönség- és médiaérdeklődés bizonyítja, hogy a "régi nagyok" kizárólagos elismerése után Magyarországon végre újjáéledt a jelen és a jövő nemzetközi operasztárjai iránti érdeklődés. Ókovács szerint Flórez pályája jelenleg is rakétaként ível felfelé, és fellépése nálunk Renée Fleming májusi koncertje után azt jelzi, hogy Magyarországon is éppúgy meg lehet hallgatni világhírű énekeseket, mint máshol. A sajtótájékoztatón részt vett Alessandro Vitiello, az est olasz karmestere is. A szintén nemzetközi elismertségnek örvendő dirigens már számtalanszor dolgozott együtt Juan Diego Flórezzel, szinte együtt indult a pályájuk és személyes barátság is köti össze őket. Vitiello elmondta: egyszer régen már vezényelt Budapesten, és akkor is lenyűgözte a magyar közönség kultúra iránti nyitottsága, az, hogy semmit nem kellett nekik "túlmagyarázni", értették és szerették a zenei élményt, amely a színpadról áradt feléjük. Vitiello az Operaház zenekaráról is elismerően nyilatkozott, amely az esten kísérik majd Juan Diego Flórezt.

 

florez2

 

Juan Diego Flórez már huszonévesen a milánói Scala színpadán énekelt, sőt, megtörte a Scala 74 éves tradícióját, és egyik áriáját ráadásként másodszor is előadta a tomboló közönségnek. Ez a Scala szabályai szerint tilos, neki viszont megbocsátották. Kivételesen tiszta és könnyed magas C-i miatt könnyen nevezhetjük a tenorok "koloratúrjának", bár tévésztárhoz illő, férfias megjelenése erre rácáfolni látszik. A dalszínházak és koncertszínpadok legnagyobb dirigenseivel, James Levine-nal, Gustavo Dudamellel, Roberto Abbadóval dolgozik együtt rendszeresen. Amerre jár, világsztárként ünneplik, hazájában, Peruban szinte minden kitüntetést megkapott már, még bélyeget is bocsátottak ki a tiszteletére. A 38 éves Flórez nős, felesége Julia Trappe, kisfiuk, Leandro idén áprilisban született New York-ban.

 

(forrás: Magyar Állami Operaház; fotó: Csillag Pál)

 

 

JUAN DIEGO FLÓREZ budapesti koncertjének programja

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara

 

1. Cimarosa: A titkos házasság / Il matrimonio segreto - Nyitány / Ouverture
2. Cimarosa: A titkos házasság / Il matrimonio segreto - Paolino áriája a II. felvonásból / Pria che spunti in ciel l'aurora
3. Rossini: Otello - Nyitány / Ouverture
4. Rossini: Otello - Rodrigo áriája a II. felvonásból / Che ascolto? Ahime, che dici?
5. Rossini: A sevillai borbély / Il barbiere di Siviglia - Nyitány / Ouverture
6. Rossini: A sevillai borbély / Il barbiere di Siviglia - Almaviva áriája a II. felvonásból / Cessa di piú resistere

*

1. Boieldieu: A fehér asszony / La dame blanche - George kavatinája / Vien, gentille dame
2. Massenet: Thais - Meditáció / Meditation
3. Verdi: Rigoletto - Kesztyűária / Questa o quella
4. Verdi: Rigoletto - A herceg áriája a II. felvonásból / Ella mi fu rapita
5. Donizetti: Az ezred lánya / La fille du régiment - Nyitány / Ouverture
6. Donizetti: Rita - Beppe áriája / Allegro io son

 

süti beállítások módosítása