A flamenco tánc "UNESCO Nagykövetei" Budapesten

A flamenco legjava gitárra, énekre és táncra komponálva. Egyetlen alkalommal most Budapesten, a RaM Colosseum nagyszínpadán is látható a Sangre Nueva & Jóvenes Flamencos, az a táncegyüttes, amely produkciójával az UNESCO világörökség részévé emelte a flamenco táncot.

A „Sangre Nueva & Jóvenes Flamencos” név az elmúlt évek legvonzóbb, flamencohoz kapcsolódó projektjéhez kapcsolódik. A flamenco az UNESCO világörökség része, és Spanyolország legnemzetközibb művészeti formája. A Sangre Nueva-ban mindegyik évben a flamencoban feltűnő legfiatalabb és leginnovatívabb javaslatok jelennek meg. A projekt egy, a Universal Musicnak készült bemutató albummal kezdődött, amelynek producere Paco Ortega volt; egy olyan albumról van szó, ami a Flamenco három legfontosabb területét hivatott egybefoglalni: szólóhangszer (gitár, zongora, stb.), ének, és tánc. A Sangre Nueva & Jovenes Flamencos immár a zenei körforgás, és Madrid kulturális naptára részévé vált.

Az első változat bemutatására a madridi Teatro Español-ban került sor 2009-ben, a másodikra pedig a Teatro de Madrid-ban 2010 szeptemberében. A produkció szintén nagy sikerrel turnézott már Új-Delhiben, Libanonban, Líbiában, Casablancában, valamint a Shanghai Expon a Cervantes Intézet hetének keretein belül. A Sangre Nueva jelenleg az egyik jelölt, amelyről sorozat készülhet egy 13 fejezetből álló blokkban a FORTA (Autonóm Rádió és Televízió Szervezetek Föderációja) megbízásából.

Flamenco_ASUNCIN_DEMARTOS

Asunción Demartos

 

A Budapesti Spanyol Nagykövetség és a Cervantes Intézet bemutatja:

Sangre Nueva & Jóvenes Flamencos

december 13. (kedd), 20:00, RaM Colosseum

Közreműködők:

Asunción de Martos (tánc)

Victor Bravo (táncos)

Alicia Gil (ének)

Antón Giménez (gitár)

Gabriel de la Tomasa (ének)

Lito Espinosa (gitár)

Luis Amador (dob)

Flamenco_Alicia_Gil

Az előadókról:

ASUNCIÓN DE MARTOS

Sevillai táncosnő, a flamenco ma élő legjelesebb képviselőitől tanult, úgy mint Eva La Yerba Buena vagy Rafael Amargo.

Nemrégiben állt össze első társulata, valamint vendégszereplőként is sokat szerepel, fellépéseiből nemcsak a fiatal táncosnő, de egy nagy koreográfus képe is kibontakozni látszik.

VÍCTOR BRAVO

Flamenco táncos, nemzetközi payo, 1977. június 15-én született Sevillában, szegény, de a flamenco iránt elkötelezett családban nevelkedett. Klasszikus tánc és flamenco tanulmányait 4 évesen kezdte meg a Matilde Coral Táncművészeti Főiskolán, 15 évesen, az iskolát elvégezvén nekilátott a nagyvilágnak munkát keresni. Nyugtalan, kiváncsi természete a tánc egyéb területeire is elkalandozza, nagy mesterektől és rendezőktől tanul. 17 éves tér vissza Spanyolorszába, ahol spanyol rendezők keze alá kerül, már szólótáncosként.ërdeklődő lénye, hogy új kifejezési formákkal is megismerkedjen Japánba repitió, ahol koreográfusként és rendezőként kezd működni.

Nagy sikereket ér el a különböző műfajú és nemzetiségű táncok vegyítésében, ekkor tér haza Spanyolországba. Új korszak kezdődik számára, melyben olyan darabokat állít színre, ahol a színházzal sajátos stílusú flamencot ötvözi, ezt számtalan nagysikerű, pozitív kritika jutalmazza világszerte. Napjainkban saját társulatát vezeti és továbbra is kutatja az új ritmusokat, mozdulatokat és kultúrákat.

ALICIA GIL

Sevilla-i származású, kékszemű lány, aki a flamenco „mélységének” széles és változatos repertoárjával rendelkezik. Ez a  „Quejío”  fajta tiszta hang az egyike a nagy flamenco hangoknak. Számtalan művésszel és fesztivállal működött együtt világszerte. Mint szólista két albuma jelent meg, az "Alicia Gil",  és a "Cantaora a bareto".

ANTÓN GIMENEZ

Leszármazottja olyan jeles gitárművészeknek, mint Ramón Montoya és Mario Escudero. Munkássága során beutazta a világot és együtt dolgozott olyan művészekkel, mint Joaquin Cortes, és Diego el Cigala.

süti beállítások módosítása