Hét új taggal bővült a Magyar Teátrumi Társaság

Öt vidéki és két fővárosi intézményt fogadott tagjai közé a Magyar Teátrumi Társaság. A POSZT, a színész szolidaritási alap kérdése és a társasági adó kedvezmény kiaknázásának lehetősége voltak a legfontosabb témák az egri közgyűlésen.

A Magyar Teátrumi Társaság fennállása óta legnagyobb érdeklődésre számot tartó közgyűlésére jöttek össze a tagszínházak képviselői. Az érdeklődést indokolta, hogy a Társaság a közelmúltban számos eredményt ért el, melyek megvitatása valamint a szakmai és érdekvédelmi kérdésekben történő továbblépés kérdései kerültek a napirendre.

A Társaság közgyűlésének egyik legfontosabb napirendi pontja a jelentkező új tagok felvételi kérelmeinek elbírálása és a tagság általi megszavazása volt. A jelenleg 27 tagú szervezet az egri közgyűlésen hét új taggal bővült. A tagok közé került a Budapesti Kamaraszínház, a Budaörsi Játékszín, a Deutsches Theater, a százhalombattai Barátság Kulturális Központ, a Gózon Gyula Kamaraszínház, a tatabányai Jászai Mari Színház és a Bartók Kamaraszínház. Az immár 34 tagszervezettel rendelkező Társaság küldetésének újrafogalmazását is elvégezte: a Magyar Teátrumi Társaság - a súlyának megfelelően - nem csak a színházak, hanem színházszakmai szervezetek ernyőszervezeteként kíván a jövőben működni. Tagjai közé várja az oktatással, színháztechnikával, színházkritikával foglalkozó szervezeteket is.

A megnövekedett tagságnak megfelelő hatékony működés érdekében a közgyűlés elfogadta az alapszabály módosítását a tagozatos működés megvalósításának érdekében.

A közgyűlés tagjai számára a Társaság által alapított Magyar Teátrum Nonprofit Kft. tevékenységéről, a Magyar Teátrum színházszakmai folyóirat finanszírozási helyzetéről és jövőbeni terveiről, valamint a Magyar Teátrum Díj idei díjazottjairól és tervezett díjátadó gálájáról számolt be Fekete Péter főszerkesztő. Egyúttal tájékoztatta a résztvevőket a Bálványosi Nyári Egyetem színházi sátrának sikeréről, egyben kérve a résztvevőket a rendezvény 2012-es megrendezésében történő együttműködésre.

A közgyűlés legizgalmasabb kérdései az egyéb napirendi pontok között merültek fel. Vidnyánszky Attila elnök számolt be a POSZT Fesztivál tulajdonosi szerkezetében tervezett változásokról, melynek eredményeként a Magyar Teátrumi Társaság is a pécsi színházi fesztivál meghatározó szereplőjévé válhat. Ez a Társaságnak számos új lehetőséget, de felelősséget is jelent.

Kriza Zsigmond, a Mozaik Művészegyüttes képviselője a művészeti kiegészítő nyugdíjak jogszabályi megszűnésével egyidejűleg egy szolidaritási alap létrehozását javasolta, a különböző előadóművészek pályaelhagyásának ellensúlyozására.

Ugyanilyen égető kérdésként fogalmazták meg a résztvevők a finanszírozási kérdésekkel összhangban a megyei színházak fenntartó-váltásával összefüggően a vagyonvesztés lehetőségét, valamint a társasági adó (TAO) kiegészítő forrásként való felhasználásához kapcsolódó problémákat: támogatók hiánya, közvetítői díjak, eloszlás egyenlőtlensége. Ezen problémák kezelésére a közeli jövőben születnek majd konkrét javaslatok.

süti beállítások módosítása