Színpadon Müller Szeretetkönyve!

A Szeretetkönyv című előadás az alkotók szerint nem pusztán őszinte önvallomás, gazdag tanítás, de társkeresés is: a néző szeretetét keresi és szeretni segít. A Spirit Színház „Vers-és látványszínház” sorozatának legújabb bemutatójára december 27-én kerül sor, a Thália Új Stúdiójában. Perjés János, a teárum művészeti vezetője és az előadó Papadimitiu Athina mesél az előadásról.

“Nemcsak azért vagyunk manapság kimerültek, mert sokat robotolunk, hanem mert olyasmit csinálunk, amit nem szeretünk, és olyan légkörben élünk, amelyben nincs szeretet. Ha valamit szeretettel teszünk, észre sem vesszük, milyen teljesítményre vagyunk képesek. A szeretet mérhetetlenül sok energiát ad. Fáradhatatlanná teszi az embert, feltölti erővel.” (Müller Péter: Szeretetkönyv)

A Szeretetkönyvről:

SzeretetkonyvMüller Péter szól a szerelemről, a barátságról, a női és a férfisorsról, a párkapcsolatról, a szexualitásról és a magányról, társunk elvesztéséről, a saját lelkünkkel való barátságról, az öregségről, a családról, a gyermeki és az anyai szeretetről, korunk érzelmi zűrzavaráról s az elmúlhatatlan égi szeretetről.

Alkotók a feldolgozásról

Papadimitiu Athina: Müller Péter az írja: "A szeretetről beszélni egyedül nem lehet. Csak együtt." A szeretet a legnagyobb szavunk. Minden örömünk és gondunk mögött emögött az egyetlen szó mögött rejlik. Mélységesen egyet értek a könyv minden gondolatával. Még nyáron, amikor szó sem volt arról, hogy én adhatom elő színházi keretek között az adaptációt, mondtam Jánosnak, hogy ismertessen össze az íróval. Nyaralásom alatt olvastam a könyvet és meghatározó élményem azóta is.

Perjés János: A feldolgozás ötlete több éve felmerült, méghozzá nem is az én fejemben. Egy zenés, táncos, nagyszínpadi előadás tervével kerestek meg és hoztuk össze a találkozást Péter bácsival. Régi kapcsolat fűz hozzá, lánya Juli, aki remek színésznőként számos főszerepet játszik Miskolcon és Fehérváron, immár 25 éve a barátom. Együtt kezdtük a szakmát, még a legendás Nemzeti Stúdióban. Most, ha minden igaz, ismét együtt dolgozunk. Tehát, így Müller Péter nyitott szívvel fogadta az ötletet, amit az ötletgazdák aztán nem valósítottak meg. Időközben létrejött a Spirit Színház és ezen belül egy olyan beavató jellegű sorozat, ami regények, önéletrajzi írások adaptációjával járja az országot. Ennek keretébe pompásan illik a mű. Átdolgoztam egy színésznő belső monológjára a gondolatfüzért, ez jelenik meg most a színpadon.

Papadimitriu Athina: Nagy izgalommal várom a próbákat. Az utóbbi években megszoktam és nagyon megszerettem a színpadi egyedüllétet. Szinte érzem azt a fonalat, ami köztem és a nézők között feszül. Többször kipróbáltam, hogy energiámmal hogyan tudom a figyelmet irányítani, érezhető, amikor elengedem a nézőket és csodálatos, ahogy újra megfoghatom őket. Magam is tudatosodok az ilyen előadásokon.

Perjés János: Egy színházi öltözőben és egy pódiumon játszódik a darab. A történetbeli színésznő 10 arcát mutatja meg, a szeretet tíz kifejezésmódjának ábrázolásában. Megjelenik az elengedés művészete, a párválasztás bizonytalansága, az anyaság kérdései, a sorsfordulók tanulságai, az életbeli szerepkörváltások izgalma. Bízom benne, hogy az útravaló, amit nyújtunk, sokáig elkísérik a nézőt.

Papadimitriu Athina: Egyenrangú társamként jelenik meg Kutik Rezső gitárművész, aki a történetbe bele-beleszól és a dalokat, amik egy-egy szeretetforma eszenciájaként megszólalnak, játssza illetve kísér engem. A dalok alá pedig konkrét történeteket varázsol vetítéssel Rezső és operettszínházbeli kollégám, Bori Tamás, aki az előadást színpadra állítja.

Perjés János: A „Számkivetve” est, mely Márai Sándor és Wass Albert elképzelt találkozását mutatja be és a „Szeretetkönyv színpadon” után egy másik nagy humanista, Popper Péter műveiből készítünk februárban estet. Ebben Malek Andrea játszik és Makranczi Zalán barátom jegyzi majd rendezőként az előadást.

athinaek

A Turay Ida Színház Spirit Kamaraszínházának decemberi előadásai:

December 9, 28. A fiú a tükörből – színház a családon belüli erőszak ellen

Thália Színház, Új Stúdió

December 11. Számkivetve – Márai és Wass Albert elkézelt találkozása

József Attila Színház, Gaál Erzsébet Stúdió

December 23. Spanyol románc – komolyzene könnyedén,

Kutik Rezső gitárkoncert-színház, József Attila Színház, Gaál Erzsébet Stúdió

December 27. Szeretetkönyv színpadon – Müller Péter ünnep

Thália Színház, Új Stúdió

Ráadás: december 31. 16.00 Szeretetkönyv színpadon

süti beállítások módosítása