Angliában vendégszerepelt a Bozsik Yvette Társulat

November 24-én a southamptoni Solent Egyetem kiemelt vendége volt a Bozsik Yvette Társulat. A Richard Demarco munkássága előtt tisztelgő "Nine Artists, Nine Narratives" című kiállítással nyílt meg az egyetem új, Solent Showcase nevű galériája.

A Richard Demarco: Kilenc művész, kilenc narratíva című kiállítás megnyitóján a Bozsik Yvette Társulat a Miss Julie című táncelőadását mutatta be. A tárlat kilenc olyan művészt sorakoztat fel, akiket a most 81. születésnapját ünneplő Demarco, a Solent Egyetem kurátora, mint az európai kultúra meghatározó alakjait idézett meg, köztük Josef Beuyst, Jimmy Boyle-t, John Caldert, Ian Hamilton Finlay-t, Patrick Heront, Tadeusz Kantort, Paul Neagut és Bozsik Yvette-et.

A megnyitón a Bozsik Yvette Társulat nagy érdeklődést váltott ki a több száz meghívott vendég körében. Másnap, a Solent Egyetem felkérésére Iványi Marcell, a Bozsik Yvette Társulat kreatív producere az egyetemen tréninget tartott a diákoknak a táncosok, Fülöp Tímea, Samantha Kettle és Gombai Szabolcs részvételével. A tréning témája a színpadi jelenlét és az elfogadás volt.
demarco_bozsik

Richard Demarco Bozsik Yvette kiállítási anyaga mellett (Forrás: Bozsik Yvette Társulat)

Professzor Richard Demarco november 25-én a Solent Egyetem diplomaosztó ünnepségén megkapta a Művészetek Doktora, honoris causa tiszteletbeli kitüntetést. Demarco beszédében közeli barátját, Joseph Beuys-t idézve megemlítette, hogy a "Művészet gyógyít", és "Mindenki művész", vagyis mindenki képes olyan odaadással, minőségben és hőfokon csinálni azt amit csinál, hogy az alkotássá, művészetté válik. Arra ösztönözte a diákokat és a meghívott vendégeket, hogy ilyen módon legyenek jelen a szakmájukban és éljék életüket. A diákok és a tanári kar hosszú percekig tapssal ünnepelte a 81 éves mester energikus és friss beszédét.

Richard-DEMARCO

Richard Demarco 1930-ban Edinburgh-ban született, olasz-skót vizuális és előadóművész, kurátor és promóter. A Traverse Színház (1963) és a Demarco Európai Művészeti Alapítvány (1990) megalapítója, Skócia, az Edinburgh Fesztivál és az Edinburgh Fringe Fesztivál legelismertebb katalizárota és különböző művészek felfedezője. 1947, az első Edinburgh Fesztivál óta minden alkalommal részt vett a fesztiválon, amit csak ő mondhat el magáról. Bozsik Yvette-et 1984-ben hívta meg először a fesztiválra, miután Budapesten látta színpadon. Azóta Bozsik Yvette tíz alkalommal lépett fel Edinburgh-ban és összesen hatszor kapott díjazást, ezek közül a Kritikusok Fődíját, a Fringe First díjat háromszor nyerte el - amely Demarco szerint egyedülálló.


süti beállítások módosítása