Ismét Budapesten a Mojszejev!

Márciusban ismét hazánkban turnézik a fennállásának 75. évfordulóját ünneplő Mojszejev Táncegyüttes. A társulat tagjai a jeles dátumra való tekintettel speciális műsorral érkeznek. 

Jubileumi műsorukat a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjának keretében március 17-én a Papp László Budapest Sportarénában adják elő, míg 16-án Pécsett, 20-án Szegeden, és 21-én Debrecenben lépnek fel.

A társulatról

A társulat egyedülálló stílusa olyan, azóta világhírnévre szert tett táncművész munkásságára volt hatással, mint Michael Flatley, vagy a török Mustafa Erdogan. Mojszejevéket mindig a tökéletes felkészültség, a gazdag koreográfia, virtuozitás, a zene, valamint a stilizált népviseletek nyújtotta káprázatos látvány összhangja jellemezte, jellemzi. Az együttes több mint hatvan országban járt már és több mint százhatvan külföldi turnét tudhat maga mögött. Budapesten 1946 óta tizenkét alkalommal szerepelt nagy sikerrel, legutóbb 2009-ben. Legutóbbi 2 magyarországi turnéjukat a hatalmas érdeklődésre való tekintettel fél éven belül tartották, amely összesen négy, a Papp László Budapest Sportarénában tartott előadás mellett az ország legnagyobb vidéki sportcsarnokaiban összesen 30.000 nézőt szórakoztatott.

Mojszejev2

Ki is az a Mojszejev?

Az 1906-ban Kijevben született Igor Mojszejev nevét a róla elnevezett stílus tette ismertté, amelyet a különböző népek táncai és a hagyományos balett elemek ötvözésével alakított ki. Moszkvában a Nagyszínház stúdiójában tanult táncolni. 1924-ben már a Bolsojban táncolt, s hamarosan szólista, majd balettmester lett. A húszas-harmincas években gyalog és lóháton bejárta az országot, ismerkedett a különböző népek táncaival, gyűjtötte az élményeket és motívumokat.

Mojszejev1

A nevét viselő, világhírű táncegyüttese 1937 februárjában alakult. Mojszejev sokat küzdött a ”felkent" szakértőkkel, hogy érvényesíthesse elképzelését - a cselekményesség erőteljes kifejezését a táncban, továbbá a néptánc és az akadémikus balett elemeinek ötvözését -, de táncosaival is, amíg kialakította saját stílusukat. Első műsoruk, „A Szovjetunió népeinek tánca" azonnal ismertté tette őket. Később következtek a cselekményes balettek, az eltáncolt életképek. Az egyedülálló műfaj, a szcenikus néptánc sok gyötrelmes munka során alakult ki. Különleges képességű és képzettségű táncosokra volt szükség hozzá, s az utánpótlás biztosítására 1943-ban az együttes táncstúdiót alakított. Az együttesbe kerülni rang volt, Mojszejev maga válogatott a jelentkezők között, nagy hangsúlyt fektetve az alkalmasságra, tehetségre, s a lányok esetében a szépségre is.

Igor Mojszejev művészetét számos rangos kitüntetéssel díjazták. A Szovjetunió Népművésze, többszörös Állami-díjas, a Lenin-rend birtokosa volt, megkapta a Dance Magazine díját és az amerikai tánc-Oscart, a Francia Nemzetgyűlés tiszteletbeli tagjává választotta, és Magyarországon is kitüntették. Századik születésnapja alkalmából Vlagyimir Putyin orosz államfő Igor Mojszejevet lakásán kereste fel, hogy átadja neki a legújabb kitüntetést. 2007 novemberében halt meg, 101 évesen, de a társulat azóta is világszerte aratja sikereit.

Mojszejev_Igor

MOJSZEJEV

75 éves Jubileumi Turné

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjaként:

2012. március 17. (szombat), 20:00

Papp László Budapest Sportaréna

További előadások:

2012. március 16. (péntek), 19:00 – Pécs, Lauber Dezső Városi Sportcsarnok

2012. március 20. (kedd), 19:00 – Szeged, Városi Sportcsarnok

2012. március 21. (szerda), 19: 00 – Debrecen, Főnix Csarnok

Fotók: Mojszejev Táncegyüttes

süti beállítások módosítása