Videósorozaton a 20 éves Kolibri

A Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház idén ünnepli 20. évadját. Az évforduló alkalmából több részes videóval mutatkozik be a színház.

A színészektől kezdve a műszak tagjain át a gazdasági osztályon dolgozó munkatársakig bezárólag közösen elevenítik fel a Kolibrihez fűződő emlékeket, élményeket. Ez alkalommal a sorozat második részét mutatjuk be:

 

Novák János igazgató a Kolibriről:
Az 1992-ben alapított Kolibri Színház olyan új típusú repertoárszínház lett, amiben minden gyerek és ifjúsági korosztály szellemi és lelki fejlődésének megfelelő darabokból több neki való előadás közül válogathat. A monodrámától a musicalig, az operától a bábelőadásokig sok műfaj otthonra talált nálunk. Mai magyar szerzők rendszeresen írnak és fordítanak számunkra új gyerekdarabokat. Természetesen nem hiányozhatnak a klasszikus mesék sem repertoárunkból. Ezek közül azokat az előadásokat tartjuk több éve is műsoron, ahol az előadásnak sikerült a mesék archetipikus lényegét is megragadni. (Félig üres, félig telt pohár )
Bán János a Kolibriről:

"A Kukac Matyi mindig rendkívül izgalmas pillanatokat rejt számomra. Nekem nem az az öröm, ha a színházat bezárják, hanem, ha megnyitják. Nagyon jól ismerem az alapítótagkat, a később érkezett fiatalokat, én is sokat játszottam itt. Mi több, az első rendezésem is a Kolibrihez köthető, akárcsak a Kukac Matyi, ami az életemben egy rendkívül fontos előadás. Azt, hogy 20 éve sikerül itt játszanom külön örömmel tölt el. Az első pillanata az volt, amikor Novák Jánossal találkoztam az OTP-ben. Mire az ügyintézőhöz jutottunk, meg is beszéltük az előadás főbb paramétereit. Más dolog, hogy utána életem egyik legnehezebb próbaidőszaka következett egy pincében, lehetetlen körülmények között. Mivel szobaszínházi előadásnak készült a produkció, végső soron a funkcióját betöltötte. Viszont a színház, megalakulásának pillanatában nem hendikeppel indult. A Kukac Matyi, a János első rendezése és a Bodnár Zoliék izgalmas előadása révén azonnal kikerült a színház Angliába és ezzel megnyílt a külföldi vendégjátékok sorozata. Azt hadd mondjam el, hogy a Színház a bőrőndben Fesztiválon, Arizonában is játszottunk, olyan nagy sikerrel, hogy a fesztivál nyerteseinek mondhattuk magunkat. További sikeres 20 évet kívánok az egész társulatnak. Ez egy nagyon jó és egészséges közeggé vált az elmúlt időben, ahova én mindig hazajövök és ez nagy örömmel tölt el".

Jubileumi kiállítás:
Október elején a Bajor Gizi Színészmúzeum is megemlékezett az évfordulóról, ugyanis jubileumi tárlatot nyitott, amely bemutatja az elmúlt időszakot. A kiállítás kapcsán közölték:
"A pesti Broadway különleges kismadara, különböző generációkat megszólító, nívós, elismert színházzá nőtte ki magát. Ennek az elmúlt két évtizednyi alkotómunkának megannyi ízletes gyümölcsét kínáljuk a színészmúzeumban. Bábok és jelmezek, színlapok és plakátok, fotók és hangfelvételek, folyamatos vetítés könnyíti a közös emlékezést. A tárlat mellé az öt hónap során múzeumpedagógiai kísérőprogramokat szervezünk, melyek révén betekintést nyerhetnek az érdeklődők egy igazi, eleven, minőségi színház kulisszái mögé. Vendégségbe várjuk a Kolibri társulatát, színészeket, rendezőket, tervezőket, dramaturgot, muzsikusokat, súgót, nem utolsósorban egy legendás előadást, a Bors nénit, melynek dalain több generáció is felnőtt már. Készítünk bábokat, tervezünk díszleteket, szervezünk „Ki tud többet a Kolibri Színházról?" vetélkedőt, bekapcsolódunk a Nagy Rajzolás idei eseményeibe e kiállítás kapcsán".
A kiállítás 2011. október 8. és 2012. március 11. között tekinthető meg a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

süti beállítások módosítása