Vidnyánszky: bűnösen könnyelmű az előző törvény

Gárdonyi Géza Színház vendégeként a Hotel Eger & Parkban tartotta közgyűlését a Magyar Teátrumi Társaság. Az elnököt, Vidnyánszky Attilát a Heves Megyei Hírlap kérdezte, többek között arról, hogy mi lesz a vidéki színházakkal.

- A közgyűlés témája volt a Magyar Teátrum Díj és a Díjátadó Gála. Kik kaphatják a díjat? 
- Általában a színészeket, rendezőket, jelmez- és díszlettervezőket díjazzák. Pedig a szakmát zseniális szürke háttéremberkék csinálják, akik kellékesként, színpadmesterként, jegyszedőként, díszletgyártóként viszik a hétköznapokat. Rajtunk vannak a fényszórók, minket ünnepelnek, miközben az ő jelentőségük is van akkora, mint a miénk. 

vidnyanszky- Ön szerint napjaink jelentős sajtóvisszhangot hozó döntései szakmaiak vagy politikaiak? 
- Mindig is ott volt a politika a szakmai döntések mögött. Az előző években is így volt, csak a politika egyszínűsége miatt nem volt olyan látványos, mint most, amikor az egy gondolat mentén formálódó színházi élet kétpólusúvá vált. A politikának minél hátrébb kéne szorulnia, de ez egy harcszíntér. A színház nagyon komoly eszköz a közvélemény, a közösség hangulatának befolyásolására. 
- Sok vidéki színház a fenntartója által felhalmozott adósság miatt került nehéz helyzetbe. Mi lesz a vidéki színházakkal? 
- Ezért sürögtünk itt, Egerben. S ezért volt bűnösen könnyelmű az előző törvény: 2009- ben már tudniuk kellett a döntéshozóknak, baj van. Védeniük kellett volna a színházakat. Hogy ne függjön például egy polgármester döntésétől: legyen vagy ne legyen társulat. De ezzel elkéstünk. A törvény utólag próbál valamit helyrehozni. Néhány évvel ezelőtt egyszerűbb lett volna egy önkormányzati törvénybe beleírni, hogy kötelező feladat ezeknek a színházaknak a fenntartása. Ez a szakma akkori meghatározó egyéniségeinek a lelkén szárad.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

süti beállítások módosítása