"Lorca előadásokban lenne a helye" - Tompos Kátya Moszkvában jár

Dyga Zsombor Köntörfalak című filmjét vetítették kedden a moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központban; az eseményhez kapcsolódó közönségtalálkozón részt vett a mű egyik szereplője,Tompos Kátya, akinek más filmjei is láthatóak lesznek az orosz fővárosban.

"Önnek olyan rendezővel kellene együtt dolgoznia, mint amilyen Zeffirelli, hiszen Anna Magnani kaliberű színész, és Federico García Lorca drámáinak előadásaiban lenne a helye" - mondta Jevgenyij Makszimenko orosz színész-rendező Tompos Kátyának a vetítést követően.
A színművésznő Moszkvában született édesanyja és itt élő rokonai miatt már többször járt Oroszországban, szakmai programon azonban most először vett részt. A moszkvai magyar kulturális központnak ő ajánlotta filmjei közül a 2009-ben készült Köntörfalakat. Mint azt elmondta, ez áll hozzá a legközelebb, mert ebben az egymásnak szánt érzelmek és energiák kötik le az embert, és nagyon fontos, hogy a mondatok miként hangzanak el. Hozzátette: ezért is sajnálja, hogy ezúttal alámondással vetítették a filmet, ami arról szól, mennyire félreismerjük egymást.

Baranyi András, a vendéglátó moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ igazgatója arról beszélt, hogy a Valami Amerika 2 című filmmel (rendező: Herendi Gábor) folytatják a "Filmnapok Tompos Kátyával" programot. Az igazgató beszámolt arról, hogy ha külön magyar filmfesztiválra még nem is tudnak vállalkozni, a Visegrádi Négyekhez tartozó országokkal közös filmfesztivált terveznek Moszkvában.
Tompos Kátya a Nemzeti Színház színművésze, jelenleg hat darabban játszik és közben próbál is. Mostanában a zene is újra előtérbe került az életében: újévi koncertre készül a  Budapest Klezmer Banddel, majd Hrutka Róberttel, februárban pedig a Söndörgő zenekarral Indiába utazik fellépésre. Elmondta, hogy az éneklés mindig része volt az életének, és sokat köszönhet mesterének, Bagó Gizellának.
Arról is beszámolt a színésznő, hogy a Nemzeti Színház meghívást kapott a 2012-es moszkvai Zolotaja Maszka (Arany Maszk) fesztiválra, így a moszkvai közönség márciusban a színpadon is viszontláthatja a színésznőt a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból című darabban.

katyafotó: Hektor
Tompos Kátya 1983-ban született Budapesten. 2005-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Előbb a József Attila Színház, majd a Bárka Színház társulatának volt tagja, 2008 óta a Nemzeti Színház művésze. A már említettek mellett további fontos filmje a 2005-ben készült A gyertyák csonkig égnek (rendező: Iglódi István). 2004-ben Edith Piaf Mylord című dalával megnyerte a Színművészeti Egyetem dalversenyét. A Köntörfalak című film több díjat nyert a tavalyi Magyar Filmszemlén.

süti beállítások módosítása