Barbra Streisand élete fotóin keresztül

Fotóalbum jelent meg Barbra Streisandról; az eredetileg két éve Londonban kiadott kötet magyar változata számos ritka és korábban nem publikált felvételen keresztül mutatja be minden idők egyik legsikeresebb amerikai színész- és énekesnőjének pályafutását.

A ShowTime Budapest által kiadott albumban Nick Yapp válogatott a Barbra Streisandot ábrázoló legszebb fényképekből és írt ezek alapján rövid, a sztár talán legfontosabb pillanataihoz kapcsolódó ismertetőket.

Barbra Streisand a hatvanas évek elején robbant be a köztudatba. A lemezstúdióban, a színpadon, a filmvásznon és rendezőként végzett munkájával valamennyi komoly szakmai elismerést elnyerte. Ahogy a kiadó fogalmaz, mintegy fél évszázadon át uralta a világot, a világ pedig imádta őt.

barbara_streisand02

Az album nyomon követi a most 69 éves Streisand pályáját. Szerepelnek benne képek és hozzá kapcsolódó szövegek első Broadway-szerepeiből, azonnal sikeres, 1963-ban megjelent debütalbumának időszakából és filmpályafutása valamennyi fontosabb alakításából a Funny Girltől (ezért 1969-ben rögtön megkapta a legjobb női alakítás Oscarját) a Hello, Dolly!-n, a Mi van, doki?-n, a Csillag születiken és az Ilyenek voltunkon keresztül a Funny Ladyig. Természetesen mozgalmas szerelmi élete (Elliott Gould, Ryan O'Neil, Kris Kristofferson, Andre Agassi, Pierre Trudeau) is része az albumnak, akárcsak a politika, amely - gondoljunk Bill Clinton exelnökre - olykor össze is kapcsolódott életében a szerelemmel.

A kétszeres Oscar-díjas színésznő (megkapta a francia Becsületrendet is) énekesként eddig nyolc Grammy-díjat gyűjtött be és összesen 50 arany, 30 platina és 13 multi-platina albummal büszkélkedhet.

Az amerikai szerző, Nick Yapp eddig harmincöt könyvet írt különbözőbb témákban a költészettől a jogig. Sok éven át tanított, mielőtt íróként és rádiós szerkesztőként kezdett dolgozni. Több mint ötven tévéműsor és több mint száz rádióműsor forgatókönyvét jegyzi, emellett számos novellát és úti beszámolót írt a New York Timesnak.

barbara_streisand01

Barbra Streisand What Matters Most című legújabb albuma már kapható.

A „What Matters Most" Barbra első lemeze a 2009 szeptemberében megjelent „Love Is The Answer" című korong óta, mely az első helyen debütált Amerikában és Nagy Britanniában is; ezzel pedig ő lett az egyetlen előadó, aki 5 egymást követő évtizedben is készített number one anyagot.

Az produceri munkákat maga a színész- és énekesnő látta el, és 10 olyan Bergman dal kapott helyet rajta, melyeket Barbra eddig még sosem énekelt; köztük az Oscar-díjas „The Windmills of Your Mind" (az 1968-as Thomas Crown-ügy című filmből), a „So Many Stars" (eredetileg Sergio Mendes és a '66-os brazil férfi labdarúgó válogatott zenéje volt), a (Frank Sinatra által népszerűvé vált) „Nice 'n' Easy", valamint a „That Face" című sláger (melyet elsőként Fred Astaire adott elő).

barbara_streisand04

A tisztelet és a kölcsönös megbecsülés a dalszövegírók és az énekesnő között egyszerűen csodálatos. „Amikor dalt írunk, mindketten Barbra hangját halljuk" – meséli Alan és Marilyn Bergman. „Megteremti a kapcsolatot a szív és az ész között, majd a hangjával létre is hozza azt."

Streisand így nyilatkozott kedvenc szerzőiről:

„18 éves korom körül találkoztam először Alannel és Marilynnel. Fiatal írók voltak, akikre a "Funny Girl" és a "Gypsy" zeneszerzője, Jule Styne figyelt fel, aki éppen egy olyan Broadway show produceri munkálatait kapta meg akkoriban, melynek szövegét Alan és Marilyn írta Sammy Fain zeneszerzővel, a címe "Something More" volt. Miután az énekesek meghallgatása véget ért egy hosszú napon, Jule arra bátorította őket, hogy nézzenek meg engem. Ők eljöttek...találkoztunk...és így elkezdődött a mi szeretetteljes kapcsolatunk. Színésznőként kezdtem. Miután nem találtam munkát, az éneklésből tartottam fenn magam, de minden nótához először színésznőként közelítettem. Alan és Marilyn dalai közül rengeteg készült mozifilmekhez, így nem csoda, hogy mindegyik karakterekhez köthető. Épp mint a forgatókönyv, az ő szövegeik is arra ösztökélnek, hogy a bennem lévő színésznő átvegyen belőlük valamit. A dalaik között sok olyat találunk, melyek miniatűr háromszereplős darabnak tűnnek, amelyek egy kérdésfelvetéssel kezdődnek, és a végén a legmélyebb megértéssel zárulnak."

 

Az RIIA szerint Barbra Streisand az abszolút #1 énekesnő a lemezeladások számát illetően a történelemben, valamint az egyetlen olyan nő, aki felkerült minden idők 10 legtöbb lemezt eladott művészeinek listájára, melyen olyan nevek szerepelnek még, mint Elvis vagy a The Beatles.

süti beállítások módosítása