Több mint tízezren tiltakoznak Dörner ellen

Már 10395-en aláírták a Gyalázat című petíciót az ellen, hogy Dörner Györgyöt nevezte ki Tarlós István február elsejétől az Új Színház élére. December 5.-én adják át a tiltakozást Csomós Miklós főpolgármester-helyettesnek.

Csomós Miklós fogadja a petíciót

Két nappal Dörner György kinevezése után, október 8-án alakult meg az Az nem lehet, hogy… elnevezésű civil csoport. Október 10-én kezdtek aláírásgyűjtésbe, hogy kifejezzék tiltakozásukat. November 30-án lezárták az aláírásokat, 10395 ember írta alá a Gyalázat című petíciót, melynek a következő volt a szövege:

„Budapest regnáló főpolgármestere Dörner György színigazgatói kinevezésével közpénzen megalapította a Magyar Köztársaság első újnyilas színházát.

Ez gyalázat. A döntés ellen a leghatározottabban tiltakozunk.”

A csoport december 5-én délután 14:45-kor átnyújtja az aláírásokat a Városházán, Csomós Miklós fogadja majd őket. A petíció mellett mással is készülnek, de csak ott a helyszínen árulják majd el, hogy mit rejt még az úgynevezett Mikulás-csomag. Az átadást rövid performance kíséri a Városháza főbejárata előtt (Városház utca 9-11.), ahová mindenkit szeretettel várnak.

A kampány legfrissebb videója:

A honlapon november közepén Kimittud címmel jelent meg egy írás:
Van ez a takarózás, hogy a központi kormányzatnak nincs joga beleavatkozni az önkormányzat ügyibe. Mert evvel sérülne utóbbi autonómiája. Ezt mondta legutóbbNavracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Előtte Szőcs Géza kulturális államtitkárnyilatkozta, hogy neki semmiféle kompetenciája nincs. Őelőtte a Népszabadságnak nyilatkozott egy névtelenségbe burkolózó kormányzati szereplő, hogy „sem a kormány, sem a Fidesz nem szeretne kultúrkampfot. Ezért több mint kellemetlen, ami az Új Színházzal történik”. Még ez előtt L. Simon László, az NKA elnöke és az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke üzente, hogy a színházigazgatók kinevezése „nem az Országgyűlés kompetenciája”. És még mindegyikük előtt Szíjjártó Péter, Orbán Viktor magyar hangja mondta Kálmán Olgának az ATV-ben, hogy nekik ehhez semmi közük.
Lássuk csak. A helyi önkormányzatok által fenntartott, illetve támogatott előadó-művészeti szervezetek támogatására létezik a „Fenntartói ösztönző részhozzájárulás”, ami annyit jelent, hogy az állam az önkormányzatokon keresztül támogatja ezeket az intézményeket, szervezeteket. Szóval, ezt a pénzt az önkormányzattól kapja az intézmény, de az önkormányzat meg az államtól. Idén a kormány 1100 millió forintnyi összeget adott a Fővárosnak, hogy dobja szét az általa fenntartott színházak között. Ebből az Új Színháznak 100,5 millió forint jutott. És van még a "Művészeti ösztönző részhozzájárulás", a nézőszám alapján, ez egyenest az államtól érkezik, ennek az összege idén 96,9 millió forint volt. Az Új Színház éves közhasznú támogatása idén 387 millió forint*. Ennek a fele, részben közvetve ugyan, de a kormánytól jön. Az önkormányzat csak a postás. Ezek szerint nekik teljesen mindegy, hogy ez a 197 millió forint hová és kinek megy, mi lesz a sorsa. Nem kompetensek ebben.
De van egy másik érdekesség is: ha semmi közük hozzá, akkor mit keres a NEFMI küldöttje a szavazóbizottságban? Ott nem sérti a Fővárosi Önkormányzat autonómiáját? A kormány megbízottja leadta a voksát, ergo a kormány állást foglalt: igen, mi ezt akarjuk. De akkor most ne tessenek kezeiket föltartani mosni vagy ujjal egymásra mutogatni.
A harmadik érdekesség pedig az, hogy Navracsics Tibor információi szerint „semmilyen jogi kifogás nem történt a szóban forgó kinevezésekkel kapcsolatban”. Az informátorok nem jól végzik a dolgukat. Az LMP október 14-én törvényességi felülvizsgálatot kért. Hol volt Navracsics Tibor az elmúlt egy hónapban? 
*Ez az összeg Dörner György pályázatának egyoldalas (!) üzleti tervében évente fokozatosan nő. Biztosan elkerülte a figyelmét, hogy a fenntartói támogatás az elmúlt másfél évben minden színháznál csökkent. De az is lehet, hogy tud valamit.

süti beállítások módosítása