Új Színház-ügy: Koltai szerint nem ülhetünk szégyenpadra

Koltai Tamás kritikus, a Színház című lap főszerkesztője a Klubrádiónak beszélt az Új Színház ügyéről.

A Klubrádió riportere felidézte, hogy Koltai Tamás nemrég a 168 órában írt az Új Színházi kinevezésekkel kapcsolatban, és cikkében kifejti, mintha a kezdteben felháborodott közélet beletörődne a történtekbe. „Ez már az aggodalom hangja?” – kérdésre a kritikus elmondta, az aggodalom hangján szólt, ugyanakkor szerinte nem került le a napirendről az Új Színház ügye és nem is fog. Koltai úgy látja a szakma képviselőiben is lappang a félelem attól, hogy retorzió fenyegetné őket, ha felszólalnának, úgy véli, lehetne erősebb a tiltakozás, de ez nem azt jelenti, hogy nincs.

koltaitamas

„A mai Magyarország olyan mély gazdasági, politikai és morális válságban van, hogy egy színház ügye sajnos nem tartozik a legfontosabbak közé” – fogalmazott Koltai, aki szerint nem lehet elvárni, hogy az egyszerű emberek az Új Színházért felemeljék a szavukat. „Az, hogy Magyarországon a szakmai szervezetek miként tudnak beleszólni a saját életükbe egy nagy kérdés. Van egy színházi törvény, ami tulajdonképpen mindenre módot ad. Amikor kormánykörökből azt mondják, nem szólhatnak bele például az Új Színház ügyébe, azt mélységes cinizmusnak tartom” – tette hozzá Koltai, aki szerint az Operaház esetében kiderült, hogy a miniszter is fölülbírálható. A kritikus szerint most, hogy nemzetközi szaktekintélyek írják alá a tiltakozást az Új Színházi kinevezés ellen, ha ad valamit magára a város, nem ülteti magát a szégyenpadra.

Arról is beszámolt, hogy a Színház című lap januári számába készül egy összegzés arról, hogyan működnek a posztkommunista országokban a színházigazgatói kinevezések. A cikkből kiderül majd, hogy mindenhol botrányok sorjáznak, de ilyen, mint nálunk még sehol sem forudult elő.

Forrás: Klubrádió

süti beállítások módosítása