Gengsztervilág jön Szegeden - Macskafogó premier

Az 1986-os Macskafogó című rajzfilm mit sem veszített népszerűségéből az évek során. Most a kultuszfilmmé vált alkotás színpadi változatában követhetjük nyomon a macskák és egerek között zajló véget nem érő gengszterháborút. A Szegedi Nemzeti társulata december 2-án a Nagyszínházban mutatja be Szikora Róbert és Valla Attila musicaljét.

Az előadásról

Poroszlay Kristóf alakítja Grabowskit; aki Telihay Péter rendező szerint a filmben egy kicsit kiégettebb, idősebb ugyan a figura, de a színházban egy fiatalabb ember lüktetése kell ahhoz, hogy a darab feszültsége átjöjjön. Előny, hogy a színész énekhangja hasonlít Charlie-éhoz, ráadásul a bárok világához és a zongorázáshoz is vannak személyes kötődései. A keddi sajtótájékoztatón a Tájfölt játszó Pataki Ferenc úgy fogalmazott: megpróbálnak látványos gengsztervilágot teremteni, amelyben ő lesz az alvezér. Vendégként Kovács Lotti játssza Hollyt, a női főszereplőt. A krimik és az akciófilmek logikája alapján, Barta Dóra koreográfiájával áll össze a színpadi változat sok dallal, filmes eszközökkel, de nem szolgaian követve az animációs megoldásokat.

KRISTOFPoroszlay Kristóf

A darabról

A darab az 1986-os színes magyar–német–kanadai rajzfilm színházi adaptációja, amelyet Nepp József kiválóan szellemes szövegei segítségével Ternovszky Béla rendezett Annak idején a film elvarázsolta a közönséget a macskák és egerek között zajló örökös gengszterháborújának történetével. 1986 legsikeresebb közönségfilmjének választották. Ternovszky és Nepp alkotása ízig-vérig krimiparódia, kihasználva annak összes nyilvánvaló és rejtett humorforrását, kiegészülve a macska-egér harc minden szükséges kellékével, beleadva a magyar animáció, a Pannónia Filmstúdió aranykorának minden tapasztalatát. A leleményes dialógusokkal, ötletes mozgástervvel, kiváló zenével megvalósított alkotás figurái egyediek, jellegzetesek, szerethetők, archetipikus tulajdonságaik mellett mindannyiban, még a leggonoszabban is egyfajta kedves esendőség található. Emellett nem feledkezhetünk meg a hangokról sem. A magyar színjátszás kiválóságai szinkronizálták a filmet, nagyon erős jellemet húzva a figurák mögé.

A főhős: Grabowszki, aki egy nesztelen, szenvtelen, kiégett hiper-szuper kém, titkos ügynök, maga az egér-James Bond, Superman, Indiana Jones, a macskák réme, aki önként vállalt száműzetés után elindul, hogy megmentse az egértársadalmat és persze kiszabadítsa az elnök elrabolt leányát. A macskaszindikátus vezére azonban bérgyilkos kommandót küld Grabovszki után, s ezzel kezdetét veszi a nagy üldözés, szárba szökken a szerelem, s csodás, macska-egér harcot nem ismerő barátságok is kialakulnak...

A szövegről, muzsikáról

A híres rajzfilm immár halhatatlan figurája áttáncolt a színpadra. Az átdolgozás motivációiról biztosat nem tudhatunk, de úgy sejtjük, hogy a generációkon átívelő népszerűség az indokok közt szerepelt. Az átdolgozás persze szükségessé tett változtatásokat. Például az eltérő tempó miatt húzni kell a cselekményből. Ezt Valla Attila meg is tette közbeiktatva néhány saját szövegrészt is. Alkotott egy új szereplőt, az Elnök lányát, aki számos romantikus betétdalra adott okot, valamint Grabowski újra bevetésének motivációját segítette. Kiemeltté vált Safranek lányának és egérpajtásának szála, akik Lusta Dick léghajójába bújva az atyai szigor elől az önkéntes kiszabadító akcióra induló rendőrtrombitás társául szegődnek. Néhány bonyolító motívumot megspórolva Edlingtonról, az Intermouse összekötőjéről kiderül, hogy áruló. Valla a jellemeken is módosított: a legtöbbet a főhős változott.

Egy musicalben kiemelkedően fontos a zene. Az eredeti Deák Tamás szerzeményei helyett teljesen új zenei alapokra helyezték az alkotók a színművet. A darab során felcsendülő dalbetétek zenéjét Szikora Róbert szerezte.

macska

MACSKAFOGÓ

zeneszerző: SZIKORA RÓBERT

szövegíró: VALLA ATTILA - SZIKORA RÓBERT

BEMUTATÓ: 2011. DECEMBER 2.

Grabowski Poroszlay Kristóf

Tájföl Pataki Ferenc

Safranek Jakab Tamás

Holly Kovács Lotti

Elnök Rácz Tibor

Cicó Nánási Helga

Samu Bindics Botond

Edlington Lazók Mátyás

M. N. Taal Flórián Antal

Lusta Dick Gömöri Krisztián

Billy Szívós László

Buddy Savanyu Gergely

Cookie Borsos Beáta

Tissy Csorba Kata

Macsó Taletovics Milán

Gatto Szilágyi Annamária

Maxi Pocak Rédei Roland

Csapos Varga József

Pedro Maka Gyula

Díszlettervező Menczel Róbert

Jelmeztervező Daróczi Sándor

Koreográfus Barta Dóra

Rendezőasszisztens Gáspár Erzsébet

Zenei vezető Koczka Ferenc

RENDEZŐ Telihay Péter

Közreműködők: a Szegedi Nemzeti Színház tánckara

süti beállítások módosítása