Megjelent Berkes Gabriella és Mérai Kata új lemeze

Az eddig musical és operett énekesként ismert Berkes Gabriella, valamint a színésznő Mérai Kata is dzsesszes lemezzel jelentkezett: előbbi Vukán György és zenekara kíséretében, utóbbi a Juhász Attila Jazz Quartettel ad elő ismert dalokat szokatlan felfogásban.

Berkes Gabriella, aki pályáját gyerekszínészként kezdte, annak idején koloratúr szopránként a Zeneakadémia vendéghallgatója volt, majd az elmúlt húsz évben a musical és az operett világában szerzett ismertséget magának. Magyarországon és Németországban szerepelt a Csárdáskirálynőben, a My Fair Lady-ben, a Cabaret-ban és az Evitában; Lulu néven sikeres poplemezt is készített 1990-ben.

"A Once Upon a Dream című, most megjelent lemezem eltér attól, amit a közönség vár tőlem, hiszen ugyan ismert musicaldalokat tartalmaz, de a dzsessz által megérintve. Nem akartam hétköznapi felfogású musicalalbumot készíteni, hiszen ilyenből sok száz született már, valami szokatlanra vágytam. A véletlen úgy hozta, hogy két ével ezelőtt, sok-sok év után összefutottam egykori énektanárommal, Vukán György zongoraművésszel, beszélgettünk és együtt találtuk ki e két műfaj sajátos elegyét" - elevenítette fel Berkes Gabriella az MTI-nek.

Az énekesnő olyan klasszikusokat válogatott az albumra, mint a Jekyll & Hyde Broadway-musicalben szereplő címadó dal, a Once Upon a Dream, az Over the Rainbow az Óz, a csodák csodájából, a Dick Tracy című filmben hallott Madonna-szám, a Sooner or Later, a West Side Story-ból a Summertime vagy a Hegedűs a háztetőnkből a Papa. "Ezeket részben előadtam már az elmúlt két évtizedben, részben nem, viszont régóta szerettem volna elénekelni. Az Evitát három különböző rendezésben is játszottam, és mindig is a Szeretned kell című dal volt benne a kedvencem. Bízom abban, hogy ez a sajátos stílus a musical és a dzsessz rajongóinak egyaránt tetszeni fog" - mondta az énekesnő.

berkesgabicd

A CD bónusz dalai között szerepel Vukán György egyik szerzeménye, a Song For Her, amelyet Berkes Gabriellának dedikált - még akkor, amikor énekelni tanította őt. A Prayer című számban Berkes Gabriella fiával, Berkes Olivérrel énekel duettet.

Hozzátette: ő maga nem dzsesszénekesnő, a lemez elsősorban a kísérettől, Vukán György zenekarától lett dzsesszes. A lemezen Vukán György mellett Balázs József játszott zongorán, Lakatos Pecek Krisztián bőgőzött, Balázs Elemér dobolt, Kutik Rezső akusztikus gitáron játszott.

Ez a felállás játszik a december 10-i lemezbemutató koncerten is, amely az óbudai Kiscelli Múzeumban lesz. "Gyertyákkal, meghitten, egy gyönyörű közegben" - fogalmazott Berkes Gabriella az MTI-nek.

merai_kata(Fotó: baratokkoztklub.network.hu)

Csütörtökön a fővárosi Bazár Klubban egy mini klubkoncert keretében mutatja be napokban megjelent albumát Mérai Kata: az egyik televíziós szappanoperából is ismert színésznő a Juhász Attila Jazz Quartettel (JAJQ) az elmúlt évtizedek népszerű magyar pop-rock dalait dolgozta át könnyed dzsesszes, szvinges hangzásra Montázs címmel.

A több mint két évtizede színésznőként dolgozó, korábban hét évet a kecskeméti Katona József Színházban eltöltött Mérai Kata korábban több operettben és musicalben énekelt (Csárdáskirálynő; Jézus Krisztus Szupersztár; István, a király). Mint az MTI-nek elmondta: régi vágya volt, hogy egy zenekarral játszhasson együtt és olyan dalokat adjon elő, amelyek közel állnak hozzá.

"Ezekhez a dalokhoz személyes kötődésem van, elsősorban ifjabb koromból, ezek közé tartozik az Európa Kiadó Elmentek a fiúk című dala és az Első Emelettől A film forog tovább, de például a Generál Könnyű álmot hozzon az éj című száma a kisfiam születése után lett kedvenc, a Bergendy Jöjj vissza, vándora pedig nyáron elhunyt édesapámat idézi fel számomra" - fejtette ki az énekesnő.

Szerepel egy-egy ismert dallal mások mellett a Quimby (Autó egy szerpentinen), a Tankcsapda (Mennyország tourist), a Kimnowak (Gyémánt) és a Bojtorján (Csavargódal) is. Mint Mérai Kata elmondta, az elegáns, dzsesszes, szvinges hangszerelés számára azért volt természetes, mert e műfajok legnagyobb nevei, Ella Fitzgerald vagy Paul Anka mindig is a felszabadultság-érzést, a tökéletes ellazulást jelentették számára.

"Határozott elképzeléseim voltak arról, milyen legyen a lemez, és arról is, hogy szóljon. A megvalósításhoz, a stílusok megfelelő használatához ugyanakkor nagy szükség volt a szakmában sokra tartott Juhász Attila dzsesszzongorista és zenekara nyitottságára, profi hozzáállására" - fejtette ki Mérai Kata. Szerinte ez a széles merítésű válogatás többféle közönségréteget megtalálhat, így a lemez fő célja, az Állami Egészségügyi Központban működő Koraszülött Alapítvány támogatása is hatékonyabb lesz. Az énekesnő és a JAJQ tavaszra klubkoncert-turnét tervez, ennek bevételei szintén az alapítványt segítenék. Készülnek közös fellépésekre a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral is. Berkes Gabriella és Vukán György, valamint Mérai Kata és a Juhász Attila Jazz Quartet lemeze egyaránt a Collective Art kiadó gondozásában jelent meg.

süti beállítások módosítása