Mégis, kinek az élete? - Orvosok és színészek párbeszéde a Centrálban

Az előadás által felvetett orvosi etikai kérdésekről, az egészségügy és az állampolgár viszonyáról – köztük olyan tabunak számító kérdésekről, mint az eutanázia – is szó lesz a Centrál Színház december 7-i a Mégis, kinek az élete? című előadás után rendezett beszélgetésen. Az esemény a Semmelweis Egyetem HuMánia Pályaszocializációs Műhely kezdeményezésére jött létre.

Brian Clark: Mégis, kinek az élete? című drámájának főhőse egy szobrászművész, aki egy autóbaleset következtében lebénul. A darab a kórházi kezelés időszakát dolgozza fel, amikor a szobrász ráébred, hogy nem akar munka, szerelem és cél nélkül tovább élni. Harcba száll az élete és halála fölötti rendelkezés jogáért.

 

Az előadást követő beszélgetés ötlete a HuMánia Pályaszocializációs Műhelytől származik – mondja Puskás Tamás, az előadás rendezője, aki maga is részt vesz az eseményen. – Színészeink, Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Kovács Vanda, Papp János, Simon Kornél, Vári-Kovács Péter örömmel fogadták annak a lehetőségét, hogy találkozzunk a leendő orvosokkal. Bízunk abban, az előadás felvetett kérdései közül néhányat át tudunk közösen gondolni, s praxisukban nekik is, munkánkban nekünk is hasznot hoz ez a találkozás. A HuMánia Pályaszocializációs Műhely egy önkéntes kortársoktatók által működtetett egyetemi készségfejlesztő csoport, amely arra törekszik, hogy a felnövekvő orvos-generációk egyre erősebb humán készségekkel rendelkezve lépjenek be az egészségügy rendszerébe.

Mgis_kinek

Mivel a téma közös, társadalmi ügyünk, a Centrál Színház a közönséget is szívesen látja a találkozón, mind az adott előadás nézőit, mind azokat, akik korábban látták az előadást, de azokat is, akiket egyszerűen érdekel ez a téma. Puskás Tamás szerint a társulat reméli: a beszélgetés segíti mind a közönséget az orvosi nézőpont megismerése által, mind a leendő orvosokat pályaszocializációjukban, a jó orvos-beteg kapcsolat kialakításában, mind az előadásban szereplő színészeket a nézői reflexiókkal, illetve az orvosszakmai szempontokkal való megismerkedéssel.

Mgis_kinek2

A beszélgetés a december 7-i esti előadás után, körülbelül 21:20-kor kezdődik.

Brian Clark:

Mégis, kinek az élete?

Fordította:

Radnai Annamária és Falusy Zsigmond

Szereplők: Rudolf Péter, Nagy-Kálózy Eszter, Bálint András, Simon Kornél, Borbás Gabi, Oroszlán Szonja / Balla Eszter, Schmied Zoltán, KovácsVanda, Papp János, Mészáros András, Vári-Kovács Péter

Díszlettervező: Szabolcs János

Jelmeztervező: Kesserű Andrea

Dramaturg: Radnai Annamária

Rendező: Puskás Tamás

süti beállítások módosítása