Új Színház-ügy: 'Mindegy, ki mit mond'

Dörner György Új Színház élére történő kinevezése elleni petíciót átadásán Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott, hisztéria keltés történik. A Népszava kérdésére, nívósnak tartja-e Dörner pályázatát, azt válaszolta, hogy arról lehet vitatkozni. Lapszemle.

A lap újságírójának a tüntetésen színházi emberek is nyilatkoztak:
"Koltai Tamás színikritikus az Új Színház előtti tüntetésen, de a Milla tüntetésén is ott volt, és most is megjelent.
Azt mondja, azért tüntet mostanában annyit, mert Örkény Tóték című darabja arról szól, hogy a zsarnokságot a mi alattvalói szemléletünk hozza létre, miattunk lehet valaki diktátor. Ha nem tiltakozunk, nem csinálunk semmit, akkor maradni fog. A Tótéknak az a vége, hogy a zsarnokságot megtestesítő őrnagy elmegy, és mindenki fellélegzik. Addig mindenki tűrt, behúzta a nyakát, de amikor az őrnagy visszajött, akkor fellázadtak, és a margóvágóvál három felé vágták. Koltai ezelőtt húsz évvel azt hitte, egyszer és mindenkorra megszűnik annak a lehetősége, hogy nálunk diktatúra, önkényuralom legyen.
Hosszú évtizedekig, sokkal együtt, ő is tűrte, ami tűrhetetlen, de, ha az "őrnagy" visszajön, akkor nem lehet tovább tűrni.
Fodor Tamás, a Stúdió "K" direktora szerint Magyarországon ma nem valószínű, hogy visszavonnak bármit, még akkor sem, ha visszavonnak. Amikor visszatérnek az IMF-hez, akkor sem visszavonják, amit korábban mondtak. Legfeljebb becsomagolják valamibe. Most is ezt fogják tenni. Becsomagolják ezt a döntést valamibe, hogy eladható legyen ez a színház. De ettől még nem eladható az újnáci színház. Presztízskérdést csinálnak abból, hogy visszavonulás nincs.
Csáki Judit színikritikus azt mondja, ha most nem hallotta volna, ahogy Csomós beszélt, azt mondaná, feltételezve egy olyan városvezetést, ami a saját döntéseire ránéz, hogy talán van esély a döntés megváltoztatására, hiszen nagyon komoly érveket szedtek össze. De most úgy látja, teljesen mindegy, ki mit mond csinál, eltökélték, hogy nem változtatják meg a döntést. Ezzel Csáki szerint a saját sírjukat ássák meg. Azt kikéri magának, hogy a tiltakozást hisztériának minősítsék, lepattintsák".

Folytatás itt. 

upor

Kapcsolódó anyag:

Új Színház-ügy: Átadták a petíciót

Dörner György Új Színház élére történő kinevezése elleni petíciót adott át hétfőn Budapesten a Városháza előtt az "Az nem lehet, hogy..." elnevezésű civil szervezet; a dokumentumot Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes vette át.

A performanszokkal egybekötött petícióátadáson, amelyen többek között Kálid Artúr, Dévai Balázs, Törköly Levente, Fodor Tamásfelolvasták az aláírók neveit, új pályázat kiírását szorgalmazták. Az eseményen Kulka János is megjelent.

Csomós Miklós elmondta: egy év alatt kiderül, mi valósul meg Dörner György pályázatából, addig lezártnak tekinti a kérdést. "Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy bizonyítson, és utána kell értékelni. Jelen pillanatban ez még nem történt meg" - fogalmazott a politikus, aki a civilek tiltakozását hisztériakeltésnek nevezte, ugyanakkor leszögezte: el fogja olvasni az általuk átadott dokumentumot. Upor László felvetésére, hogy miért nem határolódnak el nyíltan a Csurka István képviselte szélsőséges eszméktől, a főpolgármester-helyettes leszögezte: csak "nagyon különleges és szélsőséges esetekben" fognak élni az elhatárolódás eszközével, és a munkája alapján kívánják megítélni Dörner Györgyöt. Újságírói kérdésre hozzátette: bízik a leendő direktorban.

süti beállítások módosítása