Versajándék a Kolozsvári Magyar Színházban

Megjelent Markó Béla legújabb kötete, a Visszabontás. A szonettekben írt naplót a Kolozsvári Állami Magyar Színház Súdiótermében mutatja be a költő december 9-én 18 órától.

A Visszabontás szonettjei ott folytatják a költő mindennapjainak dokumentálását, ahol a Tulajonképpen minden című kötet utolsó versénél abbamaradt a napló: február 6-át, az utolsó szonett dátumát követően most az első szonett, a Genezis, 2010. február 15-i dátummal szerepel. A kis híján egy évet felölelő sorozat egyes darabjai visszafogottsággal szólnak szerelemről, meghitt családi eseményekről, a természet hétköznapi csodáiról, az örökké változó kertről, a nyaralás, a tenger vagy a művészet adta élményekről.

 

marko_belaMarkó Béla (forrás: google.hu)

 

Nemcsak a szonettkötetről esik szó a Kolozsvári Állami Magyar Színház szervezte költői esten, hiszan a sokéves hallgatás után visszatért költő az Út a hegyek között című haiku-kötetét is bemutatja. A versekről Tompa Gábor és Visky András beszélget Markó Bélával.

 

December 14-én, szerdán 18 órától újra a verseké lesz a főszerep a színház Stúdiótermében: Kovács András Ferenc és Tompa Gábor Transsylván pót-depressziók című négykezes szonettkötetét mutatja be Visky András a szerzőkkel közösen. „Egyszerre paródiája a szonett műfajának, illetve groteszksége okán görbe tükre a hagyományos erdélyi vétetésű - ha tetszik, transzszilván - költészetnek, végső soron kigúnyolása a tradicionális szellemi értékeknek” – áll a kötet ismertetőjében.

süti beállítások módosítása