Egerhez kerülhet a színház és a bábszínház is

A megyei önkormányzat eladósodása miatt nem tudja tovább fenntartani az egri Gárdonyi Géza Színházat. A kilátásokról dr. Balás István, a Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója és Blaskó Balázs, az egri színház vezetője is beszélt. Lapszemle.

harlekinHarlekin Bábszínház

A kormányhivataloknál létrejövő Megyei Intézményfenntartó Központok lesznek a megyei önkormányzatoktól átvett intézmények középszintű szakmai irányítói - mondta dr. Balás István kedden Egerben, a Heves Megyei Államigazgatási Kollégium idei utolsó ülésén, a heol.hunak. A Heves Megyei Kormányhivatal főigazgatója hangsúlyozta: a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a kormánymegbízotton keresztül látja el az intézmények irányítását. Balás szerint kivétel a megyei kórház, amely a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézethez kerül, valamint a Gárdonyi Géza Színház és a Harlekin Bábszínház, ezek fenntartója várhatóan az egri önkormányzat lesz - emelte ki a főigazgató.

blaskoBalról a harmadik helyen: Blaskó Balázs, a Magyar Teátrumi Társaság egri ülésén

A Harlekin Bábszínház igazgatója, Lengyel Pál úgy fogalmazott: természetesen ő is hallott mindenfélét, de pletykákkal nem foglalkozik, várja a döntést.
"Eddig arra készültünk, hogy a kormányhivatalhoz kerülünk. A jelenlegi fenntartónk – a megyei önkormányzat – ehhez az átadáshoz árasztott el minket adatkéréssel, s mi ezt teljesítettük. Azt azonban nem tartom szerencsésnek, hogy a két intézmény, a színház és a bábszínház ilyen bizonytalan helyzetben van. Így nem tervezhetünk a jövő évre sem, hiszen nem tudjuk, milyen támogatással állunk majd a startvonalnál. Vas megyében egyébként ugyanez a helyzet, az ottani bábszínházban sem tudnak semmit, csak a sötétben tapogatóznak, ahogy mi is" – mondta a direktor.

 

egriszGárdonyi Géza Színház

Blaskó Balázs, az egri teátrum igazgatója pedig úgy fogalmazott várakozó állásponton vannak. "Várjuk a törvényhez kapcsolódó kormányrendelet megszületését, mert az ad iránymutatást a jövőre. A 25 éves múltra visszatekintő Gárdonyi Géza Színház és az itt dolgozó munkatársak, közalkalmazottak sorsa garanciához kell, hogy kötődjön. A legfontosabbnak – a szervezeti egység megőrzésén túl – a társulati lét megmaradását, a két tagozat megtartását, esetleges bővítését tartom. Olyan biztosítékra van szükség, ami szavatolja a megkezdett évad zavartalan lebonyolítását, és lehetőséget ad a következők megalapozására. Egyelőre csak december 31-ig köthettünk szerződéseket, de gondolnunk kell a jövőre. Úgy tűnhet, ez nagy bátorságra vall, de muszáj" – hangsúlyozta Blaskó, aki szerint annyi biztos, hogy nagy változások előtt állnak, s abban bíznak: zavartalan költségvetést biztosító fenntartója lesz a teátrumnak.

süti beállítások módosítása