Kulka János: az igazságérzetem hajt

„Magamról gyártott legenda, hogy nem akartam színész lenni, de már ötéves koromban meséket olvastam fel az óvodástársaimnak, és gyerekszínész voltam a szegedi színházban; szóval egyenes volt a pálya, mégis legbelül sokáig azt gondoltam, hogy ez nem nekem való” – ad bepillantást korábbi vívódásaiba a Nemzeti Színház 53 éves művésze, aki nemrég civilek kormányellenes tüntetésének moderátoraként is felhívta magára a figyelmet. A HVG interjúját szemléztük Kulka Jánossal.

Részlet az interjúból:
- Amit nemrég ki is nyilvánított a Nem tetszik a rendszer mottójú tüntetés moderátoraként. Jól érzi magát a politika színpadán is?
Kulka János: Ha valamitől irtózom, akkor az az utcán állni és beszélni, már csak azért is, mert nálam kényelmesebb, konfliktuskerülőbb embert nehezen találnak. Lehet, hogy álságosan hangzik, de tiszta a lelkiismeretem, mert nem magam miatt csinálom: az igazságérzetem hajt. Számomra ez a civil magatartás, és dühít, ha azt gondolják, valakinek a szekértolója vagyok. Volt, aki egyenesen gyurcsányistának nevezett.

kulkaFotó: Móricz Simon

- Gyurcsányról jut eszünkbe: régebben mesélte, hogy az Ármány és szerelemben van egy mondata, miszerint "Füllent a miniszterelnök", és érdekesek a nézőtéri reakciók. Mostanában hogy reagál a közönség az áthallásokra?
Kulka János: Amíg Gyurcsány volt, visítva röhögtek, ami legalább annyira dühítő volt, mint amikor most csettintgetnek, hogy a Nemzetiben már megint miket mondanak. Az újabb IMF-tárgyalások bejelentése óta egyébként nem játszottuk a darabot, így ezt a mondatot még nem volt módom tesztelni.
- Tavaly benne volt abban a testületben, amelyik elutasította a Budapesten utóbb színidirektornak kinevezett Dörner György pécsi pályázatát. Cseppet sem ért egyet azzal, hogy a jobboldali érzelmű színházcsinálóknak nincs annyi terük, mint az önhöz hasonló gondolkodásúaknak?
Kulka János: Nem, mert ez tételesen cáfolható: a színházak jelentős részét konzervatív igazgatók vezetik. Dörner Gyurit egyébként kifejezetten kedveltem, de ami történik, az nem rokonszenv vagy ellenszenv kérdése. Szerintem a főpolgármester is belátja majd, hogy a kinevezés rossz döntés volt.

A HVG interjúját itt olvashatják.

süti beállítások módosítása