Csizmadia: feladatunk a hangulatkeltés

Csizmadia Tibor a Magyar Színházi Társaság elnöke a Magyar Narancsnak az Új Színház-ügyről, Egerről, Miskolcról, a Társaság és a szakma helyzetéről nyilatkozott. Szemléztük.

“Egerben a szakma tiltakozása ellenére kinevezték Blaskó Balázst a színház élére, egy idő után mindenki elcsendesedett, és most zavartalanul zajlik az új évad. Az Új Színházban is ez várható?” – faggatta Kovács Bálint Csizmadiát, ki erre azt válaszolta, Egerben maga Blaskó Balázs kavarta fel az indulatokat, amikor azzal az elmúlt tíz évvel fordult szembe, amelynek ő súlyosan része volt, folyamatosan játszott és rendezett. “Erre lehetett rácsodálkozni: mi ez a skizofrénia? Ilyen szempontból az ottani helyzet nem összehasonlítható az Új Színházzal. Nem lehet egy szélsőséges ideológiának odaadni egy színházat” – közölte Csizmadia.

csizmadiatibor

 

Az Új Színház-ügy kapcsán felidézte, hogy Tarlós István hangulatkeltéssel vádolta a Magyar Színházi Társaságot. Ennek kapcsán megjegyezte: “Nekünk feladatunk a hangulatkeltés, másként mondva a figyelem ráirányítása egy tarthatatlan helyzetre. És ne felejtsük el, hogy nemcsak tiltakozásról volt szó, hanem egy érvrendszer felállításáról is - például arról, hogy hogyan lehetne visszavonni vagy érvénytelennek tekinteni a döntést”.

Csizmadia a miskolci helyzetről is beszélt. “Nekünk kötelességünk artikulálni a véleményünket, és mint egy éket, betolni abba a mechanizmusba, amelyik a színházi szakmaiság ellen hat. A Színházi Társaság írt a polgármesternek a miskolci üggyel kapcsolatban. Korábban már felhívtuk rá a figyelmét, hogy a folyamatos pénzelvonás olyan módon kényszeríti a vezetőt műsorterv-változtatásra, hogy az visszahat az egész színház működésére, és végül a nézőt károsítja meg. Én mindig a nézőből indulok ki; az ilyen önkormányzat azt nem veszi figyelembe, hogy ilyenkor a saját lakosai ellen tesz lépéseket” – nyilatkozta a Magyar Színházi Társaság elnöke.

 

Csizmadia a szakma állapotáról szólva elmondta, ha színháztörténetet írnának, abban az lenne, hogy 2006-ig, a második Gyurcsány-kormány idejéig viszonylagos együttműködés volt. “Soha az életben nem fogjuk elérni ezt a fajta egységet, ezzel együtt kell élnünk. Ugyanakkor bizonyos ügyek mellett, mint amilyen az Új Színházé is, szükség van a nagyon sokféle hangra, és arra, hogy ez a sok hang egy irányba szóljon. Sőt a jelenlegi kultúrpolitikával szemben ideális esetben egységesen léphetne fel az összes művészeti vagy kulturális szereplő, hiszen az egész kultúrát érinti az a megszorítás, az érdekérvényesítő képességnek az a minimalizálása, ami jelenleg a politikában tapasztalható” – számolt be a Magyar Színházi Társaság elnöke.

 

A Színház.hu legfrisebb interjúja Csizmadia Tiborral:

Megmarad a színház illúzója - Interjú Csizmadia Tiborral

A Színház.hu Csizmadia Tibort, a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábos hallgatóinak osztályfőnökét kérdezte új előadásukról, a Szép új világról, amelyet az Ódry Színpad Padlásán játszanak. Végül Csizmadia ...»

süti beállítások módosítása