Ünnepi mustra a Kolibriben

2012-ben ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a Kolibri Színház. Ebből az alkalomból január 9. és 14. között a színház Ünnepi Mustrát tart, ahol 16 darabot mutatnak be repertoárjukból. Novák János igazgató ajánlóját olvashatják.

ÜNNEPI MUSTRA - a Kolibri sava-borsa 

2012. január 9-14.

Húsz esztendős a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház. A jubileum az ünneplés mellett visszatekintésre, számvetésre késztet: az 1992-ben indult alternatív bábszínházból hogyan fejlődtek a fiatalok minden korosztályának játszó, sok műfajú, hazánkban máig egyedüli főhivatású gyermek- és ifjúsági repertoárszínházzá. Történetük azt a paradigmaváltást is tükrözi, ahogy az utóbbi évtizedekben, a politikai a rendszerváltást követően, megújultak a gyerekeknek és az ifjúságnak játszó társulatok.

kolibriA Kolibri 19. születésnapja (forrás: Kolibri Színház)

 

Az Ünnepi Mustrán 2012. január 9-14-ig a Kolibrit kínálják szemrevételezésre, mintául 16 előadást kiválasztva a repertoárból. Úgy válogatták össze a műsort, hogy megjelenjen benne mindaz, ami első húsz évüket meghatározta. Szerepelnek benne:

-        Magyar szerzők darabjai

Kezdettől hivatásunknak tartjuk a magyar irodalom klasszikus és kortárs szerzőinek bemutatását.

A legújabb külföldi újdonságokat, mese- és regényadaptációkat értékes irodalmi nyelven, rangos fordítók magyar tolmácsolásában állítjuk színpadra. (Évtizedes sikerek, kultuszdarabjaink: Bors néni, Spárga-tengeralattjáró, Kukacmatyi)

-        Csecsemőszínházi előadások

A Glitterbird európai uniós projekt keretében 2005-ben mi játszottunk először Magyarországon a 0-3 éves korosztálynak. Mára országszerte annyi követőre találtunk, hogy 2010-ben a Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén külön (Small size) fesztivált rendezhettünk a hazai csecsemőszínházi produkcióknak.

-        Next Generation előadások

Fontosnak tartjuk, hogy a kamasznézőink saját korosztályukkal találkozzanak színpadunkon, a nekik szóló darabokban. (Cyber Cyrano, Webáruház, Help!)

-        Platform 11+ darabok

A Platform 11+ európai uniós program segítségével az ismert és már sikeres kortárs magyar drámaírók figyelmét is fel tudtuk hívni a 11-15 évesek korosztályára. Műveik ma már egytől egyig gazdag ifjúsági repertoárunk sikerdarabjai.

-        Small Size, Big Citizens produkciók

Másik kiemelt uniós együttműködésünk keretében készültek legújabb előadásaink (Tekergő, Kippkopp gyermekei) az 1-6(4-5) éves kicsiknek.

-        Komolyzenei klasszikus előadások, operák

Sorozatunk repertoárja a Művészetek Palotájával együttműködve épült fel: a
MÜPÁ-ban nagyzenekari kísérettel bemutatott darabokat új köntösbe öltöztetve játsszuk. (Háry János, Szentivánéji álom)

süti beállítások módosítása