"Az Új Színház-ügynek még nincs vége" - Sajtótájékoztatót tartott Márta István

Márta István zárt körű beszélgetést szervezett az Új Színházban a sajtó képviselőinek. Ennek keretében beszélt az Új Színház és a saját helyzetéről.

A Zsolnay Negyedről

„Ennek a találkozónak egyrészt az az apropója, hogy az Új Színház igazgatóváltás előtt áll, másrészt a Zsolnay Központ élére történő kinevezésem, amelyre csütörtökön kerül sor, illetve az a fővárosi előterjesztés, melynek értelmében elég tragikusan alakul a fővárosi színházak támogatása” – kezdte szavait Márta István. Elsőként a Zsolnay Negyedről beszélt arról, hogy az Új Színházi döntés után Páva Zsolt pécsi polgármester azonnal megkereste. A kérdés, „nem óhajta-e a Zsolnay Negyed igazgatója lenni” meglepte Mártát, aki időt kért. Később több felkérést is kapott, de a pécsi mellett döntött, ugyanis a városhoz különleges viszony fűzi. „A nyáron magam is bejártam a Zsolnay Negyedet, amikor a POSZT új helyszínét kerestem. Vendégeket vittem erre a fantasztikus európai helyre, büszkélkedtem Pécs tulajdonával. A negyed hamarosan nyitni szeretne a pécsi közönség, Magyarország és Európa felé. A branddé változtatása nem lesz egyszerű munka” – fogalmazott Márta István, aki szerint az előnye a hátránya: bár nem pécsi, külső rálátása nyílik az ottani munkára. A kérdésre, végleg Pécsre költözik-e azt válaszolta, még nem határozott erről, a közeljövőben rezidens lakásban fog lakni és később a munka mennyiségétől függően dönt. „Határozottan cáfolom azt a híresztelést, miszerint a NEFMI kárpótlása lenne számomra a Zsolnay Negyed, semmi köze a kulturális tárcának Páva Zsolt döntéséhez és szó sincs arról, hogy Tarlós István és Páva Zsolt viszonyát fejezné ki a döntés” – közölte Márta István, aki már a társulattal is beszélt a felkérésről.

martapista

"Az Új Színház-ügynek még nincs vége"

„Abba a helyzetbe kerültem, hogy el kell fogadtatnom: nem adtam fel az Új Színházat, nem árultam el a társulatot, sem a közönséget. A továbblépéssel a bukott igazgató képe végképp szertefoszlott. Továbbra is a helyemen érzem magam és az új pozíciómmal erősíthetem az Új Színház arculatát és talán küzdelmét is” – tette hozzá az igazgató, aki arról is beszámolt, hogy Páva Zsolt polgármester úrral és az Új Színház jelenlegi menedzsmentjével megbeszélték, amennyiben új pályázatra kerül sor, biztosítják a lehetőségét annak, hogy ideiglenesen ügyvezessék a színházat. „Ez az átmeneti megoldás kivitelezhető lenne, de egyelőre nincsenek jelei annak, hogy Tarlós István megváltoztatná döntését. Viszont bizonyos információk esetleg meggondolásra késztethetik a főpolgármester urat. Az Új Színház ügynek még nincs vége ” – mondta Márta István, aki arról is beszélt, hogy különféle okokból, Pécsnek muszáj volt decemberben eldöntenie, kit szán a Zsolnay Negyed élére.

Dörner előre tudott a készülő belső ellenőrzésről

Ezután az igazgató arról ejtett szót, hogy a főváros szeptember elején belső ellenőrzési vizsgálatot rendelt el a Madách Színházban, a Tháliában, az Operettszínházban, és az Új Színházban is. „Megállapították, hogy nálunk kiegyensúlyozott gazdálkodás folyik és nincsenek likviditási problémák. Mindenfajta ellenőrzésnek állunk elébe” – jelentette ki Márta, aki felhívta a figyelmet Dörner György pályázatának 14. oldalán található mondatokra. „…Nehézséget csak az okoz, ha a színház jelenlegi vezetése a számára fennmaradó időben, amennyiben nem nyeri el a folytatás lehetőségét, túlkölti magát, illetve olyan szerződéseket köt, amelyek az új vezetés elképzeléseibe nem illenek be. Ez a fővárosi felügyelet dolga. A főváros átfogó vizsgálatot tart, amennyiben sikeres lesz a pályázat, annak megállapítását figyelembe fogom venni…” - idézte az igazató.

„Első mondatának etikai részével most nem foglalkozom. Azzal sem, hogy a másodikban a pályázó utasítást ad a fővárosnak. Viszont az ezt következő mondat magyarázatra szorul. Az igen alapos, két hetes, minden részletre kiterjedő helyszíni vizsgálat október 7-én ért véget. Emlékeztetőül, a pályázat beadási határideje augusztus 29. volt. Az Új Színház vezetősége augusztus 31-én kapott értesítést arról, hogy szeptember 26-tól kezdődik a vizsgálat. Ezért azt kérdezem, vajon honnan, hogyan, mily módon értesült, értesülhetett előbb Dörner György a fővárosi vizsgálatról, mint maga a színház? Ki és milyen célból szolgáltatta ki ezt a belső információt a pályázónak?” – vette fel Márta István, aki arról is szót ejtett, névtelen feljelentések érkeztek a színház ellen és ilyesmivel továbbra is számolnak.

martapista2

Kérdéses, hogy alakul a műsor februártól

Márta újra kijelentette, hogy nem áll érdekében, hogy akadályozza az új vezetés munkáját, és soha semmilyen felesleges költekezésbe nem ment bele. Elmondta, hogy kötelezettségének megfelelően összeállítják a januári, illetve februári műsortervet. Az még kérdéses, hogy a Don Carlos február végén lejáró jogdíjszerződését megújítják-e, de már biztos, hogy öt másik darab szerződését a jogörökösök nem kívánják meghosszabbítani. Ezért, február elején elbúcsúznak a Még egyszer hátulról, az Édentől keletre,a Grönholm módszer, a Világszép nádszálkisasszony, A csúnya című előadásoktól. A Kávé habbal-t pedig azért veszik le a műsorról, mert már nem hoz annyi nézőt, mint korábban. Időközben több fordító is jelezte, nem óhajtja a nevét látni a szórólapokon és a plakátokon, köztük Bognár Róbert, Veress Anna, Tasnádi István, Hársing Hilda, Spiró György. Ezzel együtt, nagyjából a repertoár fele megmarad.

Kovács Györgyi, a színház gazdasági igazgatója azt is elárulta, előrehozták a Varázshegy bemutató időpontját, de valószínűleg a Jadviga párnája ősmebutatójára már nem kerül sor, hiszen Závada Pál is így akarja. Arról, hogy ez jogilag milyen következményekkel járhat, még tárgyalnak.

A sajtótájékoztatón arról is szó esett, hogy a színészek az évad végéig maradnak, hiszen ha felbontanák a szerződésüket, milliós kártérítési kötelezettségnek kéne eleget tenniük. 

Súlyos számszaki hibát vétett a főváros

Márta István arról is tájékoztatott, hogy az Új Színház – a híresztelésekkel ellentétben - nem kerül anyagilag jobb helyzetbe, mint más színházak. „Úgy tűnik, a főváros 670 milliót von ki jövőre a színházak támogatásából, egyik fővárosi színháznak sem ad majd támogatást. Ez azt jelenti, hogy az Új Színház költségvetéséből kiesik 122 millió forint. Hadd ne ragozzam ennek a következményeit. Csomós Miklós pedig téves információt adott ki, amikor a Népszavának arról beszélt, hogy az Új Színháznak 27 százalékkal kevesebbet kell fizetnie bérleti díjként a fővárosnak. Ugyanis a főváros, egy súlyos számszaki hiba folytán, 48 helyett 68 milliót utalt át nekünk a bérleti díj kompenzációjaként” – nyilatkozta Márta, aki azt is közölte, hogy a túlfinanszírozást jelentették, de erre senki sem reagált.

Nem csak a fővárosiak, de a leendő vezetés sem jelentkezett Mártáéknál. Arról, hogyan fog zajlani az átadás-átvétel, egyelőre nincs információja a jelenlegi vezetésnek. "Tesszük a dolgunkat. Ha pusztán a realitásokkal számolunk, jelenleg, a főpolgármester úr egy jól működő színház létét kockáztatja a változtatással" - állította Márta István.

marta3

Memorandumot olvasnak fel európai színházakban február elsején

Az is kiderült, hogy előkészületben van egy memorandum, amelyet február elsején, Európa összes színházában fel fognak olvasni. A kérdésre, miért nem előbb teszik meg ezt a gesztust, az igazgató úgy felelt, nem hiszi, hogy Tarlós Istvánt egy ilyen akció befolyásolhatná.

"Az értékrendem szöges ellenététben áll Dörner Györgyével"

„Az értékrendem szöges ellenététben áll Dörner Györgyével, Pozsgai Zsoltéval és Csurka Istvánéval, akárcsak a színházcsinálási eszményem és gyakorlatom. A színház nem arra való, hogy nyílt politikai színtér legyen” – összegzett Márta István, aki elárulta, sokan várják a pályázat törvényességi vizsgálatának eredményét, amely decemberben meg fog születni. „Amennyiben negatív lesz az eredmény, új helyzet áll elő”.

Színház.hu

süti beállítások módosítása