Hegedűs D. Géza: megfagy az ereimben a vér

Hegedűs D. Géza a Vígszínház Házi színpadán Camus A pestis című regényének monodrámaváltozatát mutatta be. A Vasárnapi Hírek a darab valóságáról, és az Új Színház ügyről kérdezte a színészt, aki úgy fogalmazott a kinevezés kapcsán: "megfagy az ereimben a vér, ez felfoghatatlan".

pestis

"Az a folyamat, ami A pestis történetében lezajlik, modellértékű. Camus ezt a művét a negyvenes évek elején írta, mikor már sok ország szenvedője volt annak a totalitárius, embertelen eszmének, amit fasizmusnak hívunk. (...) Szerintem a Camus-regényt a valóság írta. Számunkra egyszer csak fikcióvá vált, de aztán a valóság ismét közbeszólt, kiderült, hogy amit Camus írt, az is a valóság része, nem fikció. Ezért éreztem fontosnak, hogy most megszólaljon ez a szöveg, ami hihetetlenül erőteljes figyelmeztetés" - nyilatkozta Hegedűs D. Géza a Vasárnapi Híreknek.

A lap újságírója arról is kérdezte, hogy föllépett az Új Színház előtti tüntetésen, mint ahogy más, hasonló demonstrációkon is részt vett. "Vannak olyan pillanatok, amikor olyan súlyos helyzet alakul ki, ami alól egyetlen normálisan gondolkodó ember sem vonhatja ki magát. Ha egy színháznem a küldetését teljesíti, hanem megfertőz, megmérgez, erkölcsi alapvetéseink ellen kezd létezni és dolgozni, akkor az elviselhetetlen, fölvállalhatatlan és tűrhetetlen" - felelte a színész, aki arról is mesélt, hogy a Hegedűs a háztetőben, amelyben Tevjét, a zsidó kisembert játssza, próbálják felhívni a figyelmet a rasszizmusra. "Az előadás végén, amikor bejön a katonáival az őrmester, aki elűzi a faluból azokat a zsidókat, akik születésük óta ott éltek, csak annyit kérdezek tőle, mondja meg, miért teszi ezt. Azt feleli, hogy "mit tudom én". (...) nincs válasz. Hétfőn több mint tízezer aláírással adtak át petíciót Tarlós Istvánnak, amit a kulturális ügyekért felelős főpolgármester- helyettes, Csomós Miklós vett át. A mi szakmánkért felelős ember elmondta, hogy bármit is teszünk, egy évre bizalmat adnak Dörnernek és Csurkának. Ő a kultúráért felelős elsőszámú vezetője egy európai fővárosnak. És úgy tűnik, hogy ezt a döntést mindenki jóváhagyja, aki ma Magyarország életéért felelős. Megfagy az ereimben a vér, ez felfoghatatlan. Maga az irracionalitás. A mi bőrünkre menő valóság" - fogalmazott Hegedűs D. Géza. 

Folytatás és a teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása