Kiosztották az Aase-díjakat

Átadták az Aase-díjakat; a Gobbi Hilda által alapított szakmai elismerést az idén Tordai Teri, Máhr Ági, Bősze György és Újréti László színművész vehette át kedden Budapesten, a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

aase

Gobbi Hilda színművész végakaratának megfelelően évente adják át az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták számára alapított díjat, amelyet minden esztendőben négyen kaphatnak meg. A díj elnevezése Henrik Ibsen Peer Gynt című drámai költeményéből született. Az alapító, Gobbi Hilda számos kiváló alakítása közül az egyik éppen Aase anyó felejthetetlen megformálása volt.
Hammerstein Judit kultúráért felelős helyettes államtitkár a díjakat átadva a színészi teljesítmény nehéz megörökíthetőségéről beszélt. Arról, hogy az előadásokról készült felvételek nem biztos, hogy vissza tudják adni a csak ott és akkor tapasztalható katarzist, nem tudni vajon megismételhető-e, átélhető-e újra ez az élmény.
A pillanat múlékony varázsa ez és éppen tiszavirágéletében rejlik szívszorító és jelentős esztétikai élvezetet nyújtó természete - tette hozzá.
Az Aase-díj, amelyet 22 év alatt immár 88 művész kapott meg, valódi szakmai díj - hangsúlyozta, hozzáfűzve, hogy nagy színész alapította és kiváló színésztársak ítélik oda.

gobbiGobbi Hildának a díj alapító okiratában leírt mondatait idézte: "sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot".
Mint mondta, rangos, Déry- és Jászai-díjas színművészeket köszönthetünk, akiknek több évtizedes pályáját főszerepek is kísérik, tehát nem a színpadon elmondott szövegeik hosszúsága méri ki számukra ezt a díjat, hanem jelenlétük minősége és lenyűgöző ereje.
A végrendelet szellemében színészekből álló kuratórium dönt a díjazottakról. A kuratórium tagja Molnár Piroska, Felföldi Anikó, Epres Attila, Igó Éva és Csikos Sándor. A díjazottak közül Bősze György és Máhr Ági a Miskolci Nemzeti Színház, Tordai Teri az Új Színház, míg Újréti László a József Attila Színház művésze.

süti beállítások módosítása