Nem akarja átvenni a színházat a nyíregyházi önkormányzat

“Több volt a kérdés, mint a válasz a Móricz Zsigmond Színház szerdai rendkívüli társulati ülésén, ahonnan nehéz szívvel távoztak a társulat tagjai, s a teátrum dolgozói” – számolt be a szon.hu.

A megyei önkormányzatok intézményfenntartói szerepe januártól megszűnik, így, a tervek szerint a Móricz Zsigmond Színházat jövőre a nyíregyházi önkormányzat venné át. A társulat tagjainak Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: bízik benne, hogy az átadás-átvétel zökkenőmentes lesz, s hogy a változásból sem a nézők, sem a dolgozók nem érzékelnek semmit.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere azonban közölte, annyira sok a megválaszolatlan kérdés, hogy jelen pillanatban nem lát garanciát arra, hogy december 31-éig megnyugtatóan rendeződhet a színház helyzete.

nyiregyhaziszinhaz

“A megyeszékhely önkormányzata eltökélt abban, hogy átveszi a színházat, de csak akkor, ha annak az anyagi és jogi helyzete tisztázódik. November 30-án derült csak ki, hogy az intézmény nem a megyei kormányhivatalhoz, hanem a városhoz kerül, de az itt dolgozók érdekében erre csak rendezett körülmények között kerülhet sor. A legnagyobb gondot az elmaradt támogatás okozza – ez meghaladja a 116 millió forintot –, a ki nem fizetett számlák összege 99 millió forint. Ki fogja a tartozásokat kifizetni, biztosított lesz-e az állami finanszírozás, s ha igen, mekkora lesz a mértéke? Vannak aggályaim amiatt, hogy ha az elmúlt 2,5 hónapbban semmilyen előrelépés nem történt, 2,5 hét alatt vajon fog-e?” – sorolta a kérdéseket a városvezető, aki drámainak nevezte a helyzetet, de hozzátette: rajtuk biztosan nem fog múlni, hogy katarzissal záruljon a történet.

Pregitzer Fruzsina szakszervezeti vezetőként azt kérdezte, a jelenlegi helyzetben mit tehetnek: kezdjenek-e el munkát keresni, mire dr. Tasnádi Csaba igazgató-főrendező azt válaszolta: nem tudja. A színházvezető szerint, ők annyit tehetnek, hogy a hittel és alázattal dolgoznak, mint ahogy eddig tették, s megjegyezte: bízik benne, hogy a döntéshozóknak fontos lesz, hogy Szabolcs megyének legyen színháza.

Forrás: szon.hu

süti beállítások módosítása