Eszéki, újvidéki és belgrádi vendégjáték az Új Színházban

Az eszéki Horvát Nemzeti Színház társulata Miroslav Krleza Léda című komédiájával vendégszerepel az Új Színházban kedden. Jövő szerdán és csütörtökön pedig az újvidéki Szerb Nemzeti Színház, illetve a Belgrádi Nemzeti Színház vendégjátékát láthatja a budapesti teátrum közönsége.

A horvát és a magyar színház tavaly kötött, egy évadra szóló együttműködési szerződésének megfelelően szerepel most már másodszor az eszéki együttes Budapesten. Májusban jártak itt a Lipa si, Tena (Szép vagy, Tena) című tamburazenés darabbal, az Új Színház pedig a hónap elején Molnár Ferenc A hattyú című darabjával vendégeskedett Eszéken - mondta el Melinda Adam, a budapesti horvát nagykövetség munkatársa.

Leda_billboard Az Eszéken tavaly novemberben bemutatott Léda egy karneváli éjszaka komédiája, Krleza drámaciklusában a Glembay-trilógia egyik része, amelyet maga a szerző is szerelmi játékként határozott meg. A darab szóbeli és testi játék a szerelemmel, ahogy azt a polgárság és az arisztokrácia tagjainak személyes érdekei és szeszélyei megkívánják. A darab dekadens szellemét két éjszakai "pillangó" egészíti ki, és a zágrábi utcák ködös díszletei adják a hátteret.
Aleksandar Bogdanovic színész, aki a darabban Urbán Olivér szerepét játssza, nyáron a spliti horvát színházi napokon megkapta a legjobb színésznek járó díjat - jegyezte meg a nagykövetség munkatársa.
Az előadás előtt az eszéki társulat tagjai Kresimir Bubalóval, a város polgármesterével megkoszorúzzák Miroslav Krleza szobrát a Ludovika parkban - tette hozzá Melinda Adam.

Babahajo A horvát társulat vendégjátéka után, szerdán az újvidéki Szerb Nemzeti Színház mutatja be az Új Színházban Milena Markovic Babahajó című darabját, amelyben az ártatlannak hitt mesékből a felnőtt világ romlottsága bomlik ki, és amelyet a színpadon élő balkáni zene kísér.
Az újvidékieket csütörtökön a Belgrádi Nemzeti Színház vendégjátéka követi. A társulat Mesa Selimovic és Egon Savin Dervis és a halál című darabját adja elő az Új Színházban. Mesa Selimovic (1910-1982) boszniai születésű író egyik legfontosabb novellájából készült a darab, amelyben a szerző arra hívja fel a figyelmet, hogy a begubódzás az öregedés igazi kezdete. Selimovic művét Egon Savin rendező adaptálta színpadra.
Az Új Színházban Savin állította színpadra Osztrovszkij Erdő című darabját, amelyet a magyar társulat 2012. január 31-én, az igazgatóváltás előtti napon mutat be az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban. Mint Márta István, az Új Színház jelenlegi vezetője a hét elején tartott sajtótájékoztatóján fogalmazott, ha marad a forgatókönyv, akkor az Új Színház ezzel a vendégjátékkal búcsúzik.

süti beállítások módosítása