Marica grófnő színre lép Veszprémben

Megtartotta olvasópróbáját a Marica grófnő című nagyoperett stábja a Veszprémi Petőfi Színházban. Az előadást Méhes László állítja színpadra, a premier 2012 február 10-én lesz a nagyszínpadon. Kálmán operettjét először 1924. február 28-án mutatták be a Theater an der Wienben.

A darab a 20-as években hatalmas siker volt, a közönséget a Komm mit nach Varasdin (magyar fordításban Szép város Kolozsvár) kettőse bűvölte el leginkább, melyet a premier utáni napon már az osztrák főváros utcáin is hallani lehetett.

 

A rendező mesél:

- Szeretem az operettet, s bár ez a műfaj már kicsit a végét járja, mégis teljes erőmmel azon leszek, hogy meghosszabbítsam az életét. Ezért minden szempontból érvényes előadást szeretnék a csapattal színpadra állítani. Minden hitelesen elmondott szöveg, elénekelt dal hozzájárul ehhez. Az igaztalan játék viszont szöget ver a műfaj koporsójába. Ragaszkodom a tradíciókhoz, olyan formában, ahogy Feleki Kamill testesítette meg ezt a műfajt. Számomra ő jelenti az operett színjátszást. Alázattal, fegyelemmel, alapossággal szeretnék a stábbal dolgozni, úgy, hogy közben vallom: benső jókedv nélkül lehetetlen operettet játszani - többek között erről beszélt a Jászai Mari-díjas Méhes László az olvasópróbán.

A darabban vendégként lép színpadra Rancsó Dezső, aki 1991 és 1995 között volt a Petőfi Színház tagja. Ő Zsupán Kálmán földbirtokos szerepét formálja meg. A főbb szerepek közül Marica grófnőt Halas Adelaida, Tasziló grófot pedig Szeles József alakítja.

marica1

A történet:

A Decsényiek ősi birtokán gazdatiszti állást vállal egy Török Béla néven bemutatkozó fiatalember. A magányos, kissé rosszkedvű, jó kiállású férfi igazi neve gróf Endrődy-Wittenberg Tasziló, de úri passziói miatt nyakára hágott vagyonának, így el kellett adnia birtokát. Minderről mit sem tudva, szerelmi csalódástól feldúltan érkezik haza Bécsből a birtok szépséges úrnője, Marica grófnő. Azért, hogy hozományvadász kérőit távol tartsa, elhíreszteli, hogy jegyese lett egy Zsupán Kálmán nevű bárónak, aki valójában nem is létezik. Marica és Török Béla gazdatiszt szenvedélyesen egymásba szeretnek.

Egy útjáról eltérített levél, a sohasem volt Zsupán báró váratlan felbukkanása, a segíteni akaró barátok és rokonok kissé összekuszálják az eseményeket, még Marica és Tasziló szerelme is veszélybe sodródik, amikor váratlanul megérkezik Bozsena, Tasziló nénikéje...

marica3

 

MARICA GRÓFNŐ

nagyoperett

Zeneszerző: Kálmán Imre

Szövegíró: Julius Brammer és Alfred Grünwald

Magyar szöveg: Harsányi Zsolt

Szereplők

Marica grófnő: HALAS ADELAIDA

Populescu Dragomir Móric herceg: NYIRKÓ ISTVÁN

Báró Zsupán Kálmán, földbirtokos: RANCSÓ DEZSŐ

Endrődy-Wittenburg Tasziló gróf : SZELES JÓZSEF

Liza, a húga: SZŰCS KRISZTINA

Liebenberg István: SZŰCS LÁSZLÓ

Cuddenstein-Chlumec Cecília hercegnő:CSARNÓY ZSUZSANNA Jászai-díjas

Kudelka, a komornyikja: KŐRÖSI CSABA

Dombossy Ilka: MÓDRI GYÖRGYI

Mihály, Marica öreg szolgája: VAJDA KÁROLY

Lidi, cigánylány DOMINEK ANNA

Lajos, cigány: XXX

Kórus, tánckar

Karmester: OBERFRANK PÉTER

Díszlettervező: RÓZSA ISTVÁN

Jelmez: HORVÁTH KATA

Koreográfus: KISPÁL ANITA

Korrepetitor: VÖLGYESI GYÖNGYI

Ügyelő: MADÁR K. ZOLTÁN

Súgó: TÓTH ZSANETT

Rendezőasszisztens: PÁPES MÓNIKA

rendező: MÉHES LÁSZLÓ

Forrás: Veszprémi Petőfi Színház

süti beállítások módosítása