Ünnepi programok a Marczibányi téren

Decemberben koncerteket, januárban előadásokat és felolvasóestet kínál a Marczibányi Téri Művelődési Központ.

DECEMBER 18. 19.00   „ÁDVENT A HARGITÁN TÚL...” a Hetedhét együttes karácsonyi koncertje
Hóból-fagyból kiolvasztott dallamok kerülnek elő a régi időkből a Hetedhét együttes balkáni hangszerelésében. A zenekar adventi koncertje a csángók és a bolgárok karácsonyi készülődését idézi, miközben középkori dallamokhoz nyúl vissza. A vad nyerstől a tisztán csengő hangokig hallhatunk Hargitán inneni zenészektől a Hargitán túli karácsonyról.
BOLYA DÁNIEL – furulya, kaval, bolgár kaval; CLEMENTE GÁBOR – ütőhangszerek; HORVÁTH BALÁZS – nagybőgő; LIGETI ORSOLYa – ének; MÉSZÁROS TAMÁS – gitár, ének, doromb; SIMON ISTVÁN – gadulka, oud
DECEMBER 25. 19.00  KARÁCSONYI KALÁKA - AKUSZTIKUS KONCERT FELNŐTTEKNEK
Kaláka dalok Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Kosztolányi Dezső, Arany János, József Attila, Petőfi Sándor és más költők verseire. Karácsonyi koncertjük minden évben különleges: még szebbé teszi az ünnepet, és a meglepetés-produkcióknak köszönhetően titok lengi körül. Az együttes tagjai: BECZE GÁBOR, GRYLLUS DÁNIEL, GRYLLUS VILMOS, RADVÁNYI BALÁZS
DECEMBER 29. 20.00   MAKÁM & KOLINDA 30 LEMEZBEMUTATÓ KONCERT
A Makám & Kolinda a világzene hazai követe. Népdal-feldolgozásaikban a Kárpát-medence és a Balkán ritmus- és dallamvilága jelenik meg , improvizatív kamarazenéjükben a kortárs-jazz és az észak-indiai klasszikus zene hatása tükröződik. A lemezbemutatón a tavalyi, 30 éves jubileumi koncert legemlékezetesebb dalait hallhatjuk meglepetésekkel fűszerezve.
makam_kolinda
Fotó: Krulik Ábel
JANUÁR 10. 19.00  KEX ÉS TEA a MOMENTÁN TÁRSULATTAL
A Magvető Kiadó kortárs irodalmi estje
Vendég: Morcsányi Géza, a kiadó vezetője, dramaturg, műfordító
57 éves, mint számos kortárs magyar szépíró. Az irodalmi élet középpontjában
forog, megállás nélkül ontja a könyveket magából. Kiad, gondoz, fordít, felfedez. Kánonképző és bevállalós. Kikötő és ugródeszka. Mindez a Magvető Kiadó. A 2012-es év első Kex és Tea felolvasóestjén velünk lesz prózájával és verseivel a magyar térfélen többek között Esterházy, Parti Nagy, Dragomán, Darvasi, Garaczi, Kemény, Spiró, Rakovszky és Kertész, míg a világválogatottat Ulickaja, Carver, Marquez, McCarthy és Houellebecq fémjelzi.
morcsanyiMorcsányi Géza (forrás: fidelio.hu)
JANUÁR 22. 16.00  A MI ÜNNEPÜNK A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN
A 2012-es év több szempontból nagyon fontos művelődési központunk életében, ezért a Magyar Kultúra Napja saját ünnepeink, ünnepsorozatunk kezdetét is jelenti: a Marczibányi Téri Művelődési Központ 40 éve nyitotta meg kapuit, míg társintézményünk, a Berczik Sára Budai Táncklub fennállásának 50. évét kezdi.
Kerek évfordulóink azt mutatják, hogy évtizedek óta minőségi programokat, képzéseket kínálunk a szűkebb és a tágabb közönségnek Budapest II. Kerület Önkormányzatának támogatásával. Az életünkben oly fontos ünnepi évet JANKOVICS MARCELL, a II. kerület díszpolgára legújabb alkotásával, Az ember tragédiája című animációs film vetítésével nyitjuk meg a Magyar Kultúra Napján.
FŐVÉDNÖK: DR LÁNG ZSOLT, a II. kerület polgármestere
HÁZIGAZDA: MOHAI GÁBOR

JANUÁR 28. 20.00  KONZERVNYITÓ AKCIÓCSOPORT
TÖBB MINT JAZZ… Interaktív zenés beszélgetés izgalmas témákról érdekes emberekkel, a témához kapcsolódó jazz improvizációkkal fűszerezve. A beszélgetést Dés András vezeti.
Téma: TÜNDÖKLŐ KÖZÉPSZER?, Vendég: Pintér Béla, rendező
„Minden alkotó ismétli önmagát. Legalábbis az az alkotó, akinek van saját stílusa. Azok, akik szerint én ismétlem önmagam, valójában nem szeretik a stílusomat.” (Pintér Béla – Origo 2008. november 28.)
A csoport tagjai: Ávéd János-szaxofon, Bacsó Kristóf-szaxofon, Lukács Miklós-cimbalom, Oláh Szabolcs-gitár, Szabó Dániel-zongora, Barcza Horváth József-nagybőgő, Dés András-ütőhangszerek

süti beállítások módosítása