Megbontják a néző fogalmát - Születésnap Kolozsvárott

Robert Woodruff megbontja a „néző” fogalmát, a Születésnap című előadáson nem megfigyelői szerepbe ülteti közönségét, hanem annak részesévé teszi, provokálja őt. A rendező nem enged passzivitásba süllyedni, nincs lehetőségünk kivonni magunkat a történésekből, reflektálnunk kell.

Thomas Vinterberg Festen című dogma-filmje az alapja Robert Woodruff amerikai rendező alkotásának, amely a Kolozsvári Állami Magyar Színházban október 11-én ünnepelhette bemutatóját.

szuletesnap

Robert Woodruff szavaival:

"Olyan színházi előadásokhoz kötődöm, amelyek a szélsőséges emberi viselkedést ragadják meg, és a Születésnap ilyen projekt számomra. Családok, amiképpen társadalmak is gyakran hazugságokra, titkokra, féligazságokra épülnek. Ezek a DNS-ben eltemetett hamisságok tükröződnek a család vagy egy kultúra feszültségekkel terhes arcán, és a színlelés maszkját kényszerítik rá.  A hallgatás paktuma alatt élő csoport viselkedése tükrözi ezt a gyötrelmet. Következésképpen agresszív, beteg, vad. A Születésnap a hallgatás törvényének a feltörésében mutatott egyéni tett elképesztő erejét és félelem nélküliségét állítja elénk. Annak a bátorságnak a szépségét, amely az igazság fényét vetíti mind személyes, mind pedig kultúráink életére."

“(...) számomra elképesztő, hogy mire képesek a színészek. Tudom, hogy végső soron minden, amit teszek, tőlük függ. Létre tudok hozni egy érzelmi vagy fizikai tájat, de tudom, hogy olyan előadásokra van szükség, amelyek hitelesek. Végül mindig a színészek lelkét kérem el” – vallja Robert Woodruff abban az interjúban, amelyet Visky András készített vele. A közönséggel kapcsolatban a rendezőnek egyetlen elvárása van: “Szeretném, ha az előadást nem felejtenék el. Szeretném, ha a sírig magukkal vinnék, ha őszinték maradnának. Szeretném, ha égetné őket: a gyomrukban, a szívükben, az agyukban.” Az előadás során három fogásos vacsorával vendégeljük meg a közönséget, a menüben vörös fantázialeves, négy évszak hús-koktél, valamint kávé és sütemény szerepel.

A rendezőről:

Robert Woodruff több mint hetven előadást rendezett az Amerikai Egyesült Államokban, többek közt a Lincoln Center Színházban, a New York-i Állami Színházban és a Brooklyni Zeneakadémián. Legutóbbi rendezései között szerepel Ingmar Bergman Őszi szonátája a Yale Színházban, illetve a Madame White Snake című opera, amit a Bostoni Operában és a Pekingi Zenei Fesztiválon is bemutattak. Operarendezései között szerepel Philip Glass több művének világpremierje: például az Appomattox, melyet a San Francisco-i Operában mutattak be.

kamsz_szuletesnap_foto_biro_istvan_kp2Fotó: Biró István

 

Thomas Vinterberg – Mogens Rukov – Bo Hr. Hansen:
Születésnap

 

Színpadi változat: Visky András és Robert Woodruff

 

Christian, az idősebb fiú    Szűcs Ervin
Helene, a húga    Kézdi Imola
Michael, a fiatalabb fiú    Viola Gábor
Linda, a halott lánytestvér szelleme    Pethő Anikó
Helge, az apa    Bogdán Zsolt
Else, a felesége    Kató Emőke
Mette, Michael felesége    Csutak Réka
Raphael, Helene barátja    Buzási András
Michelle    Albert Csilla
Pia    Györgyjakab Enikő
Kim, Christian barátja, séf    Sinkó Ferenc
Helmuth von Sachs, ceremóniamester    Bodolai Balázs
Lars, recepciós    Salat Lehel
Bent, nagybáty    Orbán Attila
Bentné    Kali Andrea
Poul    Váta Loránd
Poulné    Skovrán Tünde
Zongorista    Horváth Zoltán
Első kameraman    Balla Szabolcs
Második cameraman    Fogarasi Alpár
Első pincér    Molnár Tibor
Második pincér    Andercó Ildikó
Kislány    Alia Maria Matei
Kisfiú    Mihai Iosif Aconstantinesei

 

rendező    Robert Woodruff
dramaturg    Visky András
díszlet- és jelmeztervező    Carmencita Brojboiu
zeneszerző    Lászlóffy Zsolt
koreográfus    Sinkó Ferenc
videó    Soós Attila
rendezőasszisztens    Simón Hanukai, Visky Andrej
ügyelő    Nagy Yvonne

 

Olvasónk írása az előadásról itt olvasható.

süti beállítások módosítása