Magyar Teátrum Díj Karácsonyra

A Magyar Teátrumi Társaság, a Magyar Teátrum című színházi magazin és a Békés Megyei Jókai Színház 2011. december 22-én, csütörtökön este hét órakor immár második alkalommal rendezi meg Békéscsabán a Magyar Teátrum Díj átadó gálaestet. A nagyszabású nyilvános zenés műsor keretében adják át az idei Magyar Teátrum Díjakat, azoknak a színházi háttérmunkásoknak, akiket a szakmai zsűri 2011 legjobbjainak ítélt.

A Magyar Teátrum Díjat 2010-ben alapította a Magyar Teátrumi Társaság és a Magyar Teátrum című lap, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a kulisszák mögötti színházi háttér- és kiszolgáló szakmákra, valamint erkölcsi és anyagi elismerést nyújtson az azokat kiemelkedően magas szinten művelő szakembereknek. A díjazottakat az idén is a társaság elnökségi tagjait, a lap főszerkesztőjét, és a gálaestet rendező színház igazgatóját magában foglaló zsűri választotta ki azon jelöltek közül, akiket két-két állami díjjal (Kossuth-díj, Kiváló-, vagy Érdemes művész cím, Jászai-díj) kitüntetett színész és a Magyar Teátrumi Társaság valamely tagszínházának igazgatója nominált.

Fekete_Pter

Fekete Péter (forrás: Magyar Teátrumi Társaság)

Maga a díj egy csapágyat formázó alkotás, melyről tavalyi, első díjátadó gálán az elismerés kitalálója, a Magyar Teátrum főszerkesztője: Fekete Péter színházigazgató a következőket mondta:

– Tekintsük úgy a háttérmunkásokat, mint egy-egy csapágygolyót, akik, mint a forgószínpad csapágyában az igazi golyók egymáshoz érve forgatják, mozgatják a színház nagy gépezetét. Vegyünk egyet ezek közül a golyók közül, és egy estére fényesítsük meg, aranyozzuk be, helyezzük vissza a többi közé és adjuk át díjként.

Az aranyozott csapágyak mellé a díjjal ezer-ezer euró is jár, melynek felét a díjazott színháza állja, a másik felét, valamint a gálaest és tévéfelvétel költségeit pedig főtámogató QUAESTOR Csoport, és támogatók: a Pelyhe és Társa Kft., a Zaj Rendszerház Kft., valamint a Színpad- és Emelőgéptechnika Gyártó és Szolgáltató Kft. teszik hozzá.

A_Magyar_Tetrum-djasok_Lakatos_Krolyef_Antal_vagyin_Borhi_Gizella 2010-es Magyar Teátrum-díjasok

A díjakat az idén is neves színházi és közéleti személyiségek adják át, a gálaest műsorában pedig a Jókai Színház és a Magyar Teátrumi Társaság más tagszínházainak színművészei szerepelnek. A fellépés sorrendjében: Szomor György, Besenczi Árpád, Ozsgyáni Mihály, Katkó Ferenc, Nemcsák Károly, Hűvösvölgyi Ildikó, Gubik Petra, Sára Bernadett, Gregor Bernadett, Vasvári Csaba, Gulyás Attila, Vastag Tamás, Lapis Erika, a Jókai Színház társulata, ének- és tánckara, valamint zenekara, Gulyás Levente vezetésével.

süti beállítások módosítása