Megnyílik az új firenzei operaház

Beethoven 9. szimfóniája nyitja meg szerdán este az új firenzei operaházat, a Maggio Fiorentino zenekart és kórust Zubin Mehta vezényli.

Jó az akusztikája - nyilatkozta a karmester az 1800 férőhelyes teremről. A zenészek kicsinek találták a zenekari árkot, de elismerték, hogy a régi operaházból ideje volt elköltözni. Az újságírók a 2600 négyzetméteres színpadot méltatták, mely a milánói Scalaénak a kétszerese. 

zubin_mehtaZubint Mehta (forrás: google.com)

A nyitóest programjában szerepel Beethoventől a Leonóra-nyitány is és Sylvano Bussotti firenzei zeneszerzőnek az alkalomra írt műve. December 23-án Claudio Abbado vezénylésével az olasz Mozart zenekar lép fel. Az év utolsó napján operabált rendeznek aszínházban.
Harminc éve álmodott új operaházról Firenze városa. A 2009-ben elkezdett márvány- és üvegpalota a római Auditórium zeneparkját utánozza: az operaszínház csak egy része a firenzei épületkomplexumnak, melyben helyet kapott a koncertterem és a
szabadtéri színház. A csaknem 157 millió eurós (több mint 45 milliárd forintos) beruházásból 74 milliót az olasz állam vállalt magára, a többit Firenze városa és Toscana tartomány felezte.
A gazdasági válság megnehezítette az utolsó 100 millió eurós részlet kifizetését, így a mostani ünnepélyes megnyitásra csak az operaszínház készült el. Az épületet januártól bezárják és a tervek szerint jövő ősszel nyitják újra. 
Az anyagi nehézségek miatt még a premier díszvendége, Matteo Renzi firenzei polgármester is kifizette a belépőjegyet. A nyugdíj előtt álló zenészek lemondtak végkielégítésükről azért, hogy az új évben ne kelljen csökkenteni a zenekar létszámát. 
Az új firenzei operaházban december 27-én Bach Goldberg-variációit pedig a városban élő Schiff András játssza.

süti beállítások módosítása