"Kiművelt emberfők nélkül nem lehet" - A Magyar Színházi Társaság levele

A Magyar Színházi Társaság a Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín ügyében írt. Úgy látják, kiművelt emberfők nélkül nem lehet kijutni abból a gödörből, amelyben országunk jelenleg van.

A Magyar Színházi Társaság nyílt levele

Az alábbi színházi szervezeteket mélységes aggodalommal töltik el a közelmúltban napvilágra került hírek. A Budapesti Kamaraszínház és a Játékszín már értesítést kapott, hogy a NEFMI, mint szakmai fenntartó a 2012. évben nem támogatja működésüket. A Fővárosi Önkormányzat jövőre több színházának csak annyi támogatást kíván adni, amit az épület bérleti díjaként vissza is vesz. Sőt a tervek szerint lesznek olyan fővárosi fenntartású színházak, ahol a bérleti díj ellenértékét sem kapják meg. Emellett láthatóak azok a problémák, amelyek a megyéktől a megyei jogú városokhoz átkerülő színházaknál a működési támogatás bizonytalansága miatt merülnek fel.

Tisztában vagyunk azzal, hogy Magyarország súlyos anyagi helyzetben van, és a gazdasági válságból nehezen látszik kiút. Ennek ellenére nem győzzük hangsúlyozni: bár, látszólag az okozza a legkisebb kárt, ha a kultúra területéről kivonják a támogatást, de az így demoralizált, szétzilált intézményrendszer, színházainkban a nézők számának csökkenése, elszokása a kulturális fogyasztástól, sokkal nagyobb kárt okoz, mint gondolnánk. S amit egy tollvonással egyik percről a másikra elrontanak, helyrehozni évtizedek munkájába kerül.

Arra szólítjuk fel a fenntartókat, az ország felelős vezetőit: óvják meg kulturális értékeinket. Mert kiművelt emberfők nélkül nem lehet kijutni abból a gödörből, amelyben országunk jelenleg van.

 

2012. karácsonyán

 

Aláíró szervezetek:

Magyar Színházi Társaság elnöksége

MASZK Országi Színészegyesület
Színházi Dolgozók Szakszervezete

 


süti beállítások módosítása