Akkreditált továbbképzések indulnak az SZFE-n

Három képzés indul 2012 februárjában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen: a Színházi nevelés pedagógusok, bölcsészek és művészeti tárgyakat oktatók képzésére specializálódott tanfolyam; Zenei Társasjátékok címmel a Sáry-módszer alapjait sajátíthatják el a pedagógus-továbbképzésre jelentkezők; a felvételi előtt álló fiatalok pedig színművész felvételi-előkészítő tanfolyamra jelentkezhetnek.

A színházi nevelés 300 órás szakirányú továbbképzés a színházművészet és a pedagógia közös alkotói és tudományos területeire fókuszálva olyan, elsősorban tanári szaktudást nyújt, amely a hagyományos pedagógia eszköztárát bővítve a művészeti nevelés kreatív technikáival ismerteti meg a hallgatókat. Az Egyetem elméleti és gyakorlati oktatóinak irányításával a hallgatók a drámapedagógia, a dramaturgia, a dráma- és előadás-elemzés, a színpadi látvány, a művészi beszéd, a színészi játék legfontosabb kérdéseivel szembesülnek, kipróbálják magukat színészként, produkciók rendezőjeként, írójaként, de színházi szakíróként is. Elméleti ismereteiket bővítik és rendszerezik, a gyakorlati tárgyakban kreatív képességeiket (íráskészség, vizualitás) fejlesztik, ismereteik későbbi sikeres alkalmazásához a drámapedagógiai tárgyak segítik őket.

 

Zenei Társasjátékok - a Sáry-módszer alapjai címmel 90 órás pedagógus-továbbképzés indul 2012 februárjában. A képzésen résztvevők számára érzékelhetővé válik majd, hogy a gyakorlatok tanulása és kivitelezése során a zenei készségek mellett fejlődik a koncentráló képesség, a pontosságra való törekvés, az egymásra figyelés, továbbá gazdagodik a fantázia, élénkül a kreativitás, erősödik a csoport tudat, módosul a döntésképesség és változik az én-kép, amely a későbbiekben a résztvevők pedagógiai viszonyrendszereit is pozitív módon befolyásolhatják. A gyakorlatok zenében járatlan emberekkel is előadhatók, de komolyzenei képzettséggel rendelkező hangszeres vagy énekes játékosnak is feladatot jelenthetnek. Fontos, hogy az általános megbeszélések után a megoldásokra a játékos maga jöjjön rá, és próbáljon kitalálni annyi változatot, amennyit csak tud. Így az anyag feldolgozása az ő tapasztalatát fogja alkotó módon gazdagítani, nem készen kapott sémákat és formulákat fog ismételni.

 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem felvételi előkészítőt indít  a színművész szak iránt érdeklődőknek! A  kurzus 6 hétvégén – szombat-vasárnap - kerül megtartásra az egyetem vezető tanáraival: Máté Gáborral, Hegedűs D. Gézával és Huszti Péterrel. A kurzus színészi játék, beszédtechnika, ének-zenei és mozgás képzést foglal magába, szaktanárok irányításával.

 

A képzésekről további információk az egyetem honlapján (www.szfe.hu) olvashatók, jelentkezéssel kapcsolatos ügyekben pedig Pásztor Brigittát kell keresni a  pasztor.brigitta@szfe.hu e-mail címen.

süti beállítások módosítása