60 millióval kevesebbet kap a Pécsi Nemzeti Színház

Eseménydús esztendőn van túl a Pécsi Nemzeti Színház társulata, hiszen februártól Rázga Miklós személyében új igazgató irányítja az intézményt, amely mind külsőleg, mind belsőleg teljes megújuláson ment keresztül. A direktor szerint a kiemelt nemzeti státusz elérésére kitűzött célokat teljesítették, ám a korábbi évek nézettségi mutatói miatt jövőre mintegy hatvanmillió forinttal kevesebb normatív állami támogatásban részesülnek. Lapszemle.

Februári megválasztását követően Rázga Miklósra először az évad hátralévő részének levezénylése hárult. Az időszak, mint mondja, az ismerkedés jegyében telt, felmérte a színház anyagi és műszaki helyzetét, emellett gondoskodott a meglévő műsorterv és bérletek "kijátszásáról" is.

“A következő fejezet a nyár, amikor az utóbbi évek egyik legjelentősebb változása, a színház felújítása valósult meg” – nyilatkozta az igazgató, aki arról is beszámolt, hogy sikerült növelni a nézettséget.

razga

“Már látható, hogy 52 százalékkal sikerült növelnünk a nézettséget a tavaly ilyenkor mért adatokhoz képest, ez 12 ezerrel több nézőt jelent. Cél volt a bérletesek számának növelése is, 2800-ról 6300-ra emelkedett a számuk. Itt fontos a hozzá rendelhető nézőszám is. Tavaly az egész évadban 17 ezer néző volt hozzárendelhető a bérletes előadásokhoz, idén 30 ezer, ez 72 százalékos emelkedést eredményezett. Erre nagyon büszke vagyok, és arra is, hogy sikerült elhitetnünk, a színház élő műfaj, mert a nézők elfogadták a műsortervünket és az évadunkat” – fogalmazott Rázga Miklós.

A teátrum életében jelentős mérföldkő az is, hogy január elsejétől nonprofit társaság formájában működik tovább, a cég épp a napokban került bejegyzésre. “Eddig különböző előirányzott kereteink voltak, amelyek csak szűk mozgásteret engedtek. A másik fontos szempont, hogy a kft. esetében a naptári év számít, ami kihat a költségvetésre. Színház esetében ugyanakkor évadban gondolkodunk. Ilyenkor keletkeznek az anomáliák, hogy december végén le kell zárni egy évet, el kell számolni a pénzmaradvánnyal, holott még csak az évad közepén járunk (pl. egy új produkciót próbálunk, aminek bizony költségei vannak). A nonprofit kft. esetében nincs ilyen probléma, nem kell elkölteni az összes maradványt, és nincs az a kényszer, hogy olyan dolgokra kelljen költeni, amelyek nem a legfontosabbak (bútorvásárlás, stb.)” – magyarázta Rázga.

Elűrulta, hogy a többi vidéki nemzeti színházhoz képest átlagosan 120 millió forinttal kevesebb állami támogatást fognak kapni jövőre. “Ez azt jelenti, hogy a tavalyi évhez képest majdnem hatvanmillió forinttal kevesebb állami támogatás jut majd az előző évek gyenge teljesítménye miatt. Azért kapunk kevesebbet jövőre, mert az állami támogatás mértékét a 2010-es naptári év nézettségi adatai és a 2011-es év önkormányzati költségvetési támogatásának mértéke befolyásolja. Ebben iszonyatos lemaradásunk van” - fogalmazott Rázga.

Megnyugvást hozhat azonban a későbbiekben, hogy jól halad a teátrum kiemelt nemzeti intézménnyé való minősítéséhez szükséges feltételek teljesítése. “Ez ügyben megtettük a kívánt lépéseket, hiszen az előadóművészeti törvényben megfogalmazott kritériumoknak eleget tettünk: iskolaszínházi előadásunk van, ifjúsági beavató színházi előadásokat tartunk, gyerekbérletet hoztunk létre - ezek mind a nemzeti státusz elnyeréséhez szükséges intézkedések” – közölte az igazgató.

A teljes cikk a Pécsi Újságban olvasható.

 

A Színház.hu interjúját az igazgatóval itt olvashatják:

Január végén Rázga Miklós váltotta Balikó Tamást a Pécsi Nemzeti Színház élén két fordulós pályáztatás után, amit többen politikai bohózatnak neveztek. Erről faggattuk az új igazgatót és arról, miért tűzte ...»

süti beállítások módosítása