Halála előtt rendelkezett szerepeiről Garas Dezső

Saját maga határozta meg, kik játsszák helyette az általa alakított karaktereket. A színész nem szerette volna, ha kiesése problémát okoz a színháznak.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, december 30-án hosszantartó betegség után elhunyt Garas Dezső. A Nemzeti Színház társulatának tagja már hosszú ideje küzdött vesebetegségével – írja a Bors. A napilap értesülései szerint a színész folyamatos kezelésre szorult. Ám nem szívlelte, ha a kórházban felismerik. Ezért otthon alakíttatott ki egy olyan közeget, ahol a dialízist el tudták végezni. Bár pályatársai tudták, hogy a színész beteg, halála mindegyiküket megrendítette.

„Túlságosan fáj, túlságosan régi jó barátom, nem csak kollégám, úgyhogy nem tudok róla beszélni” – nyilatkozta Törőcsik Mari színésznő, akinek oldalán 1953-ban először léphetett színpadra Garas Dezső, míg 2011. december 20-án utoljára játszott a színésznővel a Jó estét nyár, jó estét szerelem! című darabban. Többek között Tordy Gézát is megviseli Garas Dezső elveszítése.

„Tudtam, hogy nagybeteg, nagyon rosszul nézett már ki szegény, mégis megrendített a halála. Amikor utoljára találkoztunk, lógott rajta a ruha, nagyon sápadt volt. A humorát viszont nem vesztette el, nem is nyafogott” – mondta Tordy, aki szerint Garas Dezső maga rendelkezett a szerepeiről, amikor érzete, hogy nem bírja tovább a munkát.. „Szép, nagyvonalú gesztus az is – a kollégáktól hallottam –, hogy átadta a szerepeit, amikor tudta, nem bírja tovább. Tudomásom szerint meg is határozta, ki játsszon helyette. Olyan ez, mintha egy színházi végrendelet lenne.”

süti beállítások módosítása